Ingezonden persbericht


4 mei gratis herdenkingsconcert in Frederikspark Haarlem

Klassiek,Turkse liederen en The Hype bijzondere combinatie voorafgaand aan het vieren van de vrijheid.

Haarlem, 1 mei 2009. Dit jaar vindt voor de tweede keer het 4 mei concert plaats om de link tussen vieren en herdenken te versterken. Nederlands grootste gratis bevrijdingsfestival staat hiermee stil bij de slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Het Kennemer Jeugd Orkest o.l.v. Matthijs Broers speelt dit jaar met medewerking van Mathieu van Bellen op viool en Aylin Erkan op zang. Speciale gast is de Haarlemse band The Hype. Voorafgaand aan het concert zal de gedeputeerde Sascha Baggerman de aanwezigen toespreken.

Marcel Sukel, voorzitter van Stichting Bevrijdingspop: "Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar wij denken dat het tegenwoordig om meer gaat. Het gaat om de slachtoffers van oorlogen waar ook ter wereld. Oorlogen die vaak zijn gestart uit haat jegens iemands afkomst, iemands religie, iemands identiteit. In onze samenleving lijkt samen leven een steeds zwaardere opgave te worden. En uit die opgave is de muziekkeuze voor deze avond voortgekomen. De muziek als begeleider bij het herdenken van de slachtoffers én als begeleider bij het overdenken van die kleine oorlogjes van alledag. We pogen door de combinatie met Turkse zang en The Hype een publiek te bereiken dat wellicht niet gewoon is niet stil te staan bij 4 mei en de betekenis ervan."

Het concert is aansluitend aan de herdenkingsplechtigheden bij het monument 'Man voor het Vuurpeloton' op de Dreef. Het gratis bij te wonen concert vindt plaats in het Frederikspark in Haarlem en start om 20:30. Dit jaar worden de volgende stukken ten gehore gebracht:

Air - Johann Sebastiaan Bach 1685-1750

Vioolconcert no. 2 in d-moll - Henryk Wieniawski 1835-1880

Istanbul
Kis Masali

Turkse liederen van Sezen Aksu

Carmen-suite - Georges Bizet 1838 ­1875

The Long and Winding Road - John Lennon & Paul McCartney

Time to go home - Dennis Weijers

http://www.bevrijdingspop.nl/upload/images/bpop-4mei.jpg


1. Over Bevrijdingspop
Stichting Bevrijdingspop organiseert al sinds 1980 jaarlijks het bevrijdingsfestival in Haarlem, Noord-Holland. Zo'n 450 vrijwilligers werken hard mee aan dit unieke festival. Het bevrijdingsfestival biedt nationale en internationale artiesten een podium en biedt 150.000 toeschouwers elk jaar weer een mix van hedendaagse popmuziek, alternatieve muziek, straattheater en kinderentertainment. Sinds 2008 organiseert Bevrijdingspop ook een klassiek herdenkingsconcert op 4 mei. Het herdenkingsconcert wordt dit jaar mogelijk gemaakt door bijdragen van de Provincie Noord-Holland, Het Prins Bernhard Cultuurfonds, het SNS Reaalfonds en de JC Ruijgrokstichting.

Kijk voor meer informatie op www.bevrijdingspop.nl
---

Meer informatie over bevrijdingspop:

Progress Communications
Jan Willem Alphenaar
Tel: 06 109 62 071
pers@bevrijdingspop.nl

Voor perspassen en fotopassen tijdens het festival kunt u een aanvraag e-mailen naar: pers@bevrijdingspop.nl