Gemeente Brummen


Maandag 4 mei geen sirenetest

(Oorspronkelijke publicatie datum: 03-05-2009)

Maandag 4 mei vindt er geen sirenetest plaats. Op andere eerste maandagen van de maand zijn om 12.00 uur in heel Nederland de sirenes te horen. Dus ook in de gemeente Brummen. De sirenes geven dan één luid alarm dat 1 minuut en 26 seconden te horen is. Omdat het om een test gaat, hoeft u geen actie te ondernemen.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties heeft vastgesteld dat er geen sirenetest wordt uitgevoerd op (religieuze en nationale) feestdagen. Daarnaast wordt ook op 4 mei (Dodenherdenking) geen test uitgevoerd, omdat het geluid van het waarschuwingsstelsel voor een groot deel van de Nederlandse bevolking op deze dag negatieve herinneringen kan oproepen.

Het maandelijkse alarm heeft tot doel het landelijke waarschuwings- en alarmeringsstelsel te testen. Maar belangrijk is dat ook de burgers bekend worden met het sirenegeluid en weten wat ze moeten doen als de sirene op een ander moment en langdurig afgaat: ga direct naar binnen, sluit ramen en deuren en zet de radio of TV op omroep Gelderland. Via deze omroep wordt u op de hoogte gehouden van de ramp en ontvangt u zonodig instructies. De frequentie van Radio Gelderland is 103.5 FM (ether) of 89.4 (kabel). TV Gelderland is te vinden via etherkanaal 32 (559,25) of kabelkanaal 9+ (210.25).