Ingezonden persbericht


Persbericht

Stil protest bij Dodenherdenking Dam

Maandag, 4 mei 2009

Museumplein/Dam, Amsterdam

18.00 - 21.00 uur

Het betreft een stil, ingetogen en waardig eenpersoonsprotest met de volgende tekst

Staan we straks ook 2 minuten stil bij alle gewonde en getraumatiseerde soldaten ?

En bij de burgerslachtoffers in Afghanistan ?

Vorig jaar is eenzelfde eenpersoonsprotest op grove wijze ten einde gebracht.

De vrouw werd door drie agenten in burger, die zich niet kenbaar maakten als politie, zonder vragen, zonder uitleg of overleg op agressieve wijze afgevoerd en opgesloten in het politiebureau.

Er is op 18 mei 2008 een klacht over dit politieoptreden ingediend. Op 7 april jl. is een brief ontvangen van burgemeester Cohen waarin wordt gemeld dat de klacht volledig gegrond is verklaard. Wat dat betreft zou deze vrije meningsuiting dit jaar geen probleem moeten opleveren.

Vanwege de gebeurtenis in Apeldoorn op Koninginnedag zal i.t.t. vorig jaar het protest niet in de buurt van de looproute van de koningin en overige hoogwaardigheidsbekleders plaatsvinden, maar aan de buitenrand van de herdenking.

Ook wordt meegelopen met de stille tocht* vanaf het zigeunermonument Sinti en Roma op het Museumplein, tegenover het Amerikaanse consulaat. Rond 18.00 uur.

In het kader van die gruwelijke gebeurtenis in Apeldoorn is veelvuldig de vergelijking gemaakt met ´oorlogssituatie´.

Dit roept de vraag op of; als we regelmatig de (live)beelden voor ogen zouden krijgen van aanslagen op onschuldige burgers en beelden van de gewonde en getraumatiseerde Nederlandse soldaten die zijn teruggekeerd, er dan nog draagvlak zou zijn voor de oorlog in Afghanistan?

Een oorlog die denkelijk vooral economische (grondstoffen als olie (pijpleidingen) en uranium (Herat en Helmand)) en geopolitieke redenen (machtsverhoudingen) heeft.

Om draagvlak onder de burgers/kiezers te houden moet de in indruk gewekt, en gehouden, worden dat het gaat om een opbouwmissie; democratie, vrouwenrechten, vrijheid en onderwijs.

De Afghanistantop was zo´n voorbeeld van een gesmeerde PR campagne, waarbij de PR voor propaganda lijkt te staan.

Daar waar democratie in Afghanistan gepromoot wordt is ons eigen democratisch recht op vrije meningsuiting ondermijnd.

Alle protesten/demonstraties zijn uit zicht van de top gehouden. En legale/legitieme eenpersoonsprotesten zijn (gepoogd) uit beeld te werken; er werd zelfs een arrestatie verricht.

Voor informatie over dit protest

Mw. Leijten (bries11)

020-6650273 of 06-51152499

Interview AT5: http://www.at5.nl/artikelen/8183/demonstrante-gaat-klacht-indienen

Interview met Frenk der Nederlanden, Parool: Amsterdam, vrijdag 16 mei 2008; Activiste legt masker af; http://www.parool.nl/static/nmc/nmc/frameset/archief.html?text=tijdens+de+dodenherdenking+op+de+Dam+protesteerde+tegen+de+oorlog+in+Afghanistan&ED=ola


* http://amsterdam.nl/@102406/nationale/#StilleTochtvanafMuseumplein