NPM Capital NV


1 mei 2009

NPM Capital neemt zorghulpmiddelenleverancier EmCart over

NPM Capital en de leverancier van zorghulpmiddelen EmCart Groep hebben een overeenkomst getekend voor de volledige overname van EmCart door NPM Capital. EmCart is een relatief jonge en sterk groeiende onderneming met een breed aanbod van zorghulpmiddelen die de zelfstandigheid en kwaliteit van het dagelijks leven van senioren en gehandicapten bevorderen. De onderneming beschikt over eigen (thuiszorg)winkels en distributiecentra, alsmede over een landelijk dekkend partnernetwerk waarin erkende (thuis)zorgorganisaties deelnemen. Het hoofdkantoor van de Groep staat in Avenhorn.

NPM Capital is al actief op de markt voor zorghulpmiddelen door haar 100%-belang in Harting-Bank. Na de overname zullen beide ondernemingen onder leiding komen te staan van één holdingdirectie. Daarmee ontstaat de grootste partij op de Nederlandse markt voor zorghulpmiddelen met in totaal circa 1.100 medewerkers.

EmCart en Harting-Bank blijven onder eigen naam en via eigen distributiekanalen opereren op hun specifieke deelmarkten, waarop zij elkaar ook in geografisch opzicht goed aanvullen. Waar Harting-Bank sterk is op onder andere de markt van intramurale zorginstellingen, opereert EmCart vooral consumentgericht en speelt in op de keuzevrijheid die de wettelijke verstrekkers in toenemende mate bieden. EmCart werkt nauw samen met (thuis)zorginstellingen en biedt hen de gelegenheid hun niet-kernactiviteiten op het gebied van zorghulpmiddelen aan EmCart uit te besteden.

Loek Blom, algemeen directeur van EmCart en lid van de toekomstige holdingdirectie, zegt: De overname geeft ons uitstekende mogelijkheden om samen nieuwe producten en concepten te ontwikkelen. Daarmee kunnen we ons beter richten op de veranderende behoeften in een samenleving waarin mensen ouder worden en ondanks eventuele fysieke beperkingen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en genieten van kwaliteit van leven.

Volgens Johan Terpstra, investment director van NPM Capital, past deze overname goed in het beleid van de participatiemaatschappij. Wij zijn verheugd dat wij kunnen bijdragen aan de krachtenbundeling van twee ondernemingen met een uitstekende reputatie in de Nederlandse zorgwereld. Dit biedt hen een sterke basis voor verdere groei en voor het ontwikkelen van producten en diensten die positief bijdragen aan de kwaliteit van het dagelijks leven van de gebruikers. Met daarbij een scherp oog voor de betaalbaarheid, ook op de lange termijn, door de verstrekkende instanties.

Aangezien de overname is gemotiveerd door het beter kunnen benutten van groeikansen, en omdat EmCart en Harting-Bank beide onder eigen naam actief blijven, zijn er geen gevolgen voor de werkgelegenheid. Na afwikkeling van de gebruikelijke formele procedures verwachten beide ondernemingen de overname binnen enkele weken definitief te kunnen afronden. Over de financiële details worden geen nadere mededelingen gedaan.