Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Drie jonge onderzoekers brandwonden genomineerd voor internationale prijs

Drie jonge arts-onderzoekers die onderzoek doen in het Brandwondencentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk zijn alle drie apart genomineerd voor de Young Investigator Award van een groot Europees en Amerikaans congres van The European Tissue Repair Society (ETRS) & The Wound Healing Society (WHS).
Pauline Verhaegen, Monica Bloemen en Martijn van der Wal doen deels onderzoek voor de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland (VSBN) en deels voor het Rode Kruis Ziekenhuis. Het is uniek dat drie onderzoekers vanuit één groep los van elkaar genomineerd zijn voor deze prijs. De onderzoekers doen alle drie onderzoek naar brandwonden.

Verhaegen heeft met microscopisch onderzoek en computer-analyse bijzondere verschillen aangetoond in de bindweefselstructuur van diverse littekens. De verkregen data vergroten het inzicht in de structuur en abnormale groei van littekens. Met de kennis die haar onderzoek oplevert kan de behandeling van de verschillende littekens worden verfijnd.

Van der Wal heeft onderzoek gedaan naar het normale beloop van brandwonden littekens. De afgelopen vier jaar zijn vele patiënten van de polikliniek van het brandwondencentrum voor de duur van een jaar gevolgd. Gekeken is onder meer naar de ontwikkeling van kleur, dikte en stugheid van de littekens. Met dit onderzoek is aangetoond dat langdurige behandeling van brandwonden littekens - minstens een jaar - noodzakelijk is. Daarnaast zijn deze resultaten een belangrijke bron voor onderzoekers, waar ook ter wereld, die bijvoorbeeld nader onderzoek willen doen naar de ontwikkeling van een van deze litteken-aspecten.

Bloemen heeft onderzoek gedaan naar patiënten die 12 jaar geleden met een kunsthuid zijn behandeld. Deze kunstlederhuid wordt toegepast bij brandwonden om het herstel van de eigen huid te bevorderen en de littekenkwaliteit te verbeteren. De kunsthuid kan zowel bij acute brandwonden als bij reconstructieve plastische chirurgie worden aangebracht. In beide patiëntgroepen blijken de lange termijn resultaten van de kunsthuid goed te zijn. Bloemen heeft met haar nominatie nu al een zogeheten 'bursary' gewonnen; zij ontvangt de reis- en congreskosten.

Tijdens het internationale congres dat van 25 tot 29 augustus in Limoges in Frankrijk wordt gehouden, wordt bekend gemaakt wie de prijs heeft gewonnen.

/ / /



Ingezonden persbericht