NIOD

8.4.2009

Vooral niet opvallen: Nederlanders in Buchenwald, maandag 4 mei, 17.45 uur, Nederland 2

In opdracht van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie werd de tv-documentaire gemaakt. Overlevenden van concentratiekamp Buchenwald vertellen hun aangrijpende verhaal.

Hun herinneringen brengen, samen met unieke filmfragmenten en foto's, onbekend gebleven details naar voren en werpen een persoonlijk licht op de ontmenselijking, gruwelen en erbarmelijke dagelijkse omstandigheden."Niet opvallen was het belangrijkste dat je daar kon doen om in leven te blijven."

Acht kilometer ten noorden van Weimar werd in 1937 door de nazi's het concentratiekamp Buchenwald opgericht. Het werd al snel één van de grootste en beruchtste concentratiekampen van het Derde Rijk. Van de naar schatting 240.000 mensen die in het kamp gevangen zaten, zijn er naar schatting 50.000 gestorven. Vanaf mei 1940 werden er ook naar schatting 3300 Nederlanders naar Buchenwald getransporteerd.

In 'Vooral niet opvallen: Nederlanders in Buchenwald' vertelt een aantal Nederlandse overlevenden over de dagelijkse terreur in het kamp. Over de huisvesting, het zware werk in de steengroeve, de urenlange appèls en over het listige verzet in de wapenfabriek. Ze overleefden honger en ziekte, een bombardement en uiteindelijk de 'dodenmarsen', die nog vele levens eisten terwijl het kamp zelf al was bevrijd. In opdracht van het NIOD zijn achtendertig Nederlandse overlevenden van kamp Buchenwald voor de camera geïnterviewd. De volledige interviews zijn te bekijken en te doorzoeken op de website van het omvangrijke Buchenwaldproject.

Regie: Emiel Bakker
Productie: Emiel Bakker Productions