Gemeente Langedijk



Dodenherdenking op 4 mei in de gemeente Langedijk LeesVoor

22 apr 2009 -

Thema: Vrijheid en identiteit

Aan het vieren van de bevrijding op 5 mei gaat herdenken vooraf. Op 4 mei herdenken we allen die voor onze vrijheid zijn gevallen in de Tweede Wereldoorlog bij oorlogshandelingen of in het verzet tegen de bezetter. We herdenken ook hen die zijn omgekomen in de vernietigingskampen van het naziregime. En we herdenken hen die zijn gevallen bij vredesmissies, waar ook ter wereld. Van 18.00 uur tot een half uur voor zonsondergang hangen bij alle openbare en kerkelijke gebouwen in Langedijk de vlaggen halfstok. Inwoners worden verzocht dit voorbeeld te volgen.

Noord-Scharwoude
Om 19.00 uur begint een herdenkingsbijeenkomst in De Kloosterhof, naast de St.Jan de Doper. Sprekers zijn burgemeester H. Cornelisse namens de gemeente Langedijk; mevrouw A. Peijnenburg namens de Raad van Kerken en de heer H. Lanting leraar aan de scholengemeenschap Jan Arentsz. Gedichten worden voorgedragen door Annica Beemsterboer en Lisa Patania van de Van Arkelschool en door de heer K. Zwaga.
Het geheel wordt omlijst met muziek, uitgevoerd door zangers en instrumentalisten uit Langedijk onder leiding van de heer B. Rootmensen.

De bezoekers aan deze bijeenkomst lopen om 19.40 uur in stille tocht naar het monument aan de Charlotte de Bourbonstraat. Daar speelt vanaf 19.50 uur Advendo onder leiding van dirigente B. Bakker. Om 1 minuut voor 20.00 uur wordt de Last Post geblazen, waarna twee minuten stilte volgen. Hierna speelt de harmonie twee coupletten van het Wilhelmus. De aanwezigen worden van harte uitgenodigd mee te zingen. De schooljeugd deelt gedrukte exemplaren van het Wilhelmus uit.

Vervolgens worden er kransen en bloemen gelegd bij het monument. Daarna wordt er gedefileerd langs het monument en om het plantsoen. Tot slot is er gelegenheid om bij een kopje koffie of thee na te praten in de Kloosterhof. U bent daarbij van harte welkom.

Sint Pancras
Om 19.00 uur begint een Oecumenische Gebedsdienst in Kerkelijk Centrum de Regenboog aan de Bovenweg in Sint Pancras. Sprekers zijn wethouder W. Nugteren en de heer W. van Doorn. Een gedicht wordt voorgedragen door mevrouw J. van Dijkhuizen.

Om 19.30 uur vertrekken de bezoekers van deze bijeenkomst in stille tocht naar het monument bij de spoorwegovergang aan de Bovenweg. Bij het monument wordt om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen, waarna het Wilhelmus gezongen wordt en er bloemen worden gelegd. De muziek wordt verzorgd door Aurora.


© Gemeente Langedijk