Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Universiteitsbibliotheek Utrecht

Documentaires tonen verzetswerk van Utrechtse studenten

De Universiteitsbibliotheek van de Universiteit Utrecht heeft een serie korte documentaires gemaakt waarin een aantal oud-studenten van de Universiteit Utrecht vertelt over hun verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze verhalen worden geïllustreerd met foto's, brieven en andere documenten. Op 6 mei vindt de openbare première van de korte documentaires plaats in de Universiteitsbibliotheek in Utrecht.

De trailer is nu te zien op http://studenteninverzet.library.uu.nl/. Vanaf 5 mei zijn op deze plaats de documentaires en documenten te zien. Tot 5 mei zijn de documentaires en delen van de website op aanvraag te bekijken.

Brand in Academiegebouw

De documentaires bevatten een aantal aansprekende verhalen. Zo stichtten vijf Utrechtse studenten in 1942 brand in het Academiegebouw om de studentenadministratie te vernietigen. Met deze actie wilden zij voorkomen dat studenten in Duitsland tewerkgesteld zouden worden.

Oprichting Uitgeverij De Bezige Bij

Ook werd tijdens de Tweede Wereldoorlog op een Utrechtse zolder Uitgeverij De Bezige Bij opgericht door de chemiestudenten Geert Lubberhuizen en Rut Matthijsen. Laatstgenoemde kan er nog vol vuur over vertellen. De opbrengst van De Bezige Bij (fl 800.000,- in de oorlogsjaren) kwam ten goede aan het Utrechts Kindercomité, dat honderden joodse kinderen in veiligheid bracht.

Aanslag op Bevolkingsregister

In een andere documentaire vertelt medicus Cees Honig over zijn rol bij de aanslag op het Bevolkingsregister in Amsterdam, in 1943, waarvoor hij werd opgepakt en veroordeeld.

Film en documenten

De website '1940-'45: Utrechtse studenten in verzet' bevat in totaal meer dan zestig minuten film en tientallen documenten. Het project werd mogelijk gemaakt door het programma 'Erfgoed van de oorlog' van het Ministerie van VWS.

Lancering

De documentaires en documenten zijn vanaf 5 mei te bekijken via http://studenteninverzet.library.uu.nl/. Op 6 mei vindt de openbare première van de documentaires plaats gevolgd door een debat, i.s.m. BIOS Parnassos en de Utrecht Debating Society, over morele kwesties van toen maar die ook nu, voor jongere generaties, nog relevant zijn. Aanvang: 19.30 uur in de Boothzaal van de Universiteitsbibliotheek Utrecht, Heidelberglaan 3 in Utrecht. De toegang is vrij.