Gemeente Winschoten


Winschoten viert bevrijding in Bevrijdingsbos Groningen

Op dinsdag 5 mei viert Nederland de bevrijding. De gemeente Winschoten heeft op bevrijdingsdag een feestelijk programma voor haar inwoners. 's Ochtends starten de festiviteiten in het Bevrijdingsbos in Groningen, waarna het programma 's avonds een vervolg krijgt in het Rosarium in Winschoten.

Al sinds 1995 is het Bevrijdingsbos de plek waar op 5 mei de bevrijding van Groningen gevierd wordt. Het Bevrijdingsbos is in Canada een begrip. Het is een duurzaam en levend geschenk van burgerij, instellingen, overheid en bedrijfsleven van stad en provincie Groningen. Dit nog jonge bos is bij de 50-jarige viering van de bevrijding in 1995 als eerbetoon en dankbetuiging aangeboden aan de bevrijders.

Om de bekendheid ook in de eigen regio te vergroten, heeft het stichtingsbestuur van het Bevrijdingsbos vorig jaar besloten om de gemeenten in de provincie Groningen jaarlijks bij de viering in het Bevrijdingsbos te betrekken. Na Appingedam in 2008, is het nu de eer aan Winschoten om daarin het voortouw te nemen. Het ochtendprogramma in het Bevrijdingsbos en het avondprogramma in Winschoten wordt mogelijk gemaakt door o.a. medewerking van leerlingen van de RK St. Vitusschool en muzikanten vanuit de muziekschool Oost-Groningen.

Iedereen is welkom
Inwoners van Winschoten en omgeving zijn 's ochtends vanaf 11.00 uur van harte welkom bij de festiviteiten in het Bevrijdingsbos aan de Noorddijkerweg in Groningen. De festiviteiten bestaan uit een boomplanting, symbolische verplaatsing van het vrijheidsvuur door Winschoter oldtimers, voordracht van leerlingen van de St. Vitusschool, optreden van muziekvereniging `Nieuw Leven' en nog veel meer. 's Avonds krijgt het programma een vervolg in Winschoten. Iedereen is vanaf 18.00 uur welkom bij het Rozenpaviljoen in het Rosarium. Het avondprogramma ziet er als volgt uit:

18.30 uur Openingstoespraak door commissaris van de Koningin Max v/d Berg
18.45 uur Symbolische binnenkomst van de oldtimers met het vrijheidsvuur, ontsteking van het vrijheidsvuur door CdK en schoolkinderen
19.00 uur Gastoptreden `Nieuw Leven' en bijdrage schoolkinderen St. Vitusschool
19.30 uur Boomplanting door burgemeester en schoolkinderen 20.00 uur Einde programma 5 mei viering

Het ochtendprogramma ziet er globaal als volgt uit:

10.00 uur Officieel programma in Stefanuskerk met toespraken van o.a. burgemeester Van der Zaag, muziek van celliste Daniëlle Buizer, pianiste Ellen Dijkhuizen, saxofonist Jan Schoemaker, organist Peter Cramer en gedichten van leerlingen van de RK St. Vitusschool

11.15 uur Programma in het Bevrijdingsbos, met o.a.:
- loslaten van `vrijheidsduiven' bij Vrijheidssymbool
- voordracht gedichten door leerlingen St. Vitusschool
- bloemstuklegging op de Canadese plaquette
- boomplanting op de burgemeesterslocatie in het bos
- vertrek oldtimers, symbolische verplaatsing van het vrijheidsvuur van Groningen naar Winschoten

- boomplanting door schoolkinderen bij leerherberg

12.40 uur Ontvangst met een hapje en drankje bij molen 13.45 uur Einde programma, terugkeer per bus naar Winschoten