Ingezonden persbericht


Datum
27 april 2009

Amnesty International op Bevrijdingsfestival in actie voor vrouwen in Democratische Republiek Congo

Minister-president Balkenende bezoekt Amnestystand in Zwolle

Onder het motto 'Verkrachting is killing, stop seksueel geweld als oorlogswapen' beleeft Amnesty International, samen met duizenden festivalbezoekers op 5 mei Bevrijdingsdag. Om 12.00 uur start de Nationale Viering van de Bevrijding in Zwolle. Na de officiële opening bezoekt minister-president Balkenende samen met burgemeester Meijer, commissaris van de Koningin Jansen, staatssecretaris Bussemaker en voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Leemhuis-Stout de Amnestystand op het 'Plein voor de Vrijheid'. Bij de Amnestystand staat de CongoExperience, belevingsboxen met de stemmen van Jacqueline Blom, Frank Lammers, Gijs Scholten van Aschat en Saskia Temmink. Bezoekers krijgen hier op een aangrijpende manier een indruk van het leven en de problemen van de vrouwen in Congo. Ook kunnen voorbijgangers hun handtekening plaatsen onder een petitie. Met de petitie roept Amnesty op tot de vervolging van de daders van het geweld tegen activiste Justine Masika Bihamba en bescherming van mensenrechtenactivisten in Congo.

Op www.amnesty.nl/in_actie_vervolg/stop_geweld_tegen_vrouwen is een videobooschap van Mensenrechtentulp-winnares Justine Masika Bihamba uit de DRC te zien. Justine vraagt aan Nederlanders om haar te steunen in haar strijd tegen seksueel geweld in de DRC. Ze werkt voor een organisatie die zich inspant om seksueel geweld tegen vrouwen te voorkomen. Eind 2007 drongen militairen haar huis binnen. Daar troffen ze haar zes kinderen. Ze bonden de kinderen vast en een soldaat sloeg de oudste dochter hard in het gezicht. Daarna probeerde hij haar zus te verkrachten en bewerkte hij haar met een mes. Toen Justine thuiskwam vertrokken de soldaten. Ze had de indringers herkend. De militaire politie weigerde de daders te arresteren, want er zou geen bewijs zijn. In de periode die volgde vielen soldaten nog twee keer haar huis binnen en bedreigden ze het gezin. Het is geen toeval dat de soldaten het huis van Justine binnendrongen. Ze hebben het op haar gemunt omdat zij voor een mensenrechtenorganisatie werkt en opkomt voor verkrachte vrouwen.

Seksueel geweld in Congo
Systematische verkrachting is een veel gebruikt oorlogswapen in de DRC. De verkrachtingen en de straffeloosheid hiervan, leiden tot verdere ontwrichting van de samenleving. Vrouwen die verkracht zijn, worden vaak verstoten door hun gemeenschap. Ze zijn bang om aangifte te doen. Moedige vrouwen en hun mensenrechtenorganisaties komen op voor deze slachtoffers terwijl ze zelf ook vaak gevaar lopen. Ze worden bedreigd, zijn slachtoffer van fysiek geweld en in sommige gevallen zelf door soldaten en gewapende groeperingen verkracht. Met de petitie roept Amnesty op tot de vervolging van de daders van het geweld tegen Justine Masika Bihamba en bescherming van mensenrechtenactivisten in Congo. De handtekeningen worden aangeboden aan de Congolese autoriteiten.

Bevrijdingsfestival

Het bevrijdingsfestival staat in teken van vrijheid en identiteit. Vrijheid kan alleen bestaan bij de gratie van mensenrechten die iedereen erkent en die ook voor iedereen gelden. Tijdens de Bevrijdingsfestivals op 5 mei staan VluchtelingenWerk Nederland, Cordaid / Mensen in Nood, War Child en Amnesty International samen met de Ambassadeurs van de Vrijheid stil bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Zij roepen het publiek op om op 5 mei vijf minuten iets te doen voor de vrijheid, want vrijheid maak je met elkaar!

Voor meer informatie en/of het ondertekenen van de petities kunt u kijken op http://www.amnesty.nl/in_actie_vervolg/stop_geweld_tegen_vrouwen

Noot aan de redactie -