Gemeente Nijmegen

Vrede van Nijmegen in Europees Parlement

27/04/2009

Op dinsdag 5 mei openen eurocommissaris Jan Figél en burgemeester Thom de Graaf een expositie over de Vrede van Nijmegen in het Europees Parlement in Straatsburg. De expositie is samengesteld door museum Het Valkhof.

Het is dit jaar precies 330 jaar geleden dat onze stad Europese hoofdstad was. Nijmegen was de plaats van belangwekkende politieke onderhandelingen en culturele uitwisseling. Deze periode is de Europese geschiedenis ingegaan als de Vrede van Nijmegen (1678-1679), een verzamelnaam voor onderhandelingen tussen diverse naties.

De Vrede van Nijmegen maakte een einde aan de oorlog van Frankrijk tegen de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën (1672-1676), waarbij een groot aantal landen betrokken was geraakt. In de Waalstad sloten onder meer Spanje, Frankrijk, Zweden, de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het Heilige Roomse Rijk na lang onderhandelen vredesverdragen. In veel Europese landen heeft deze vrede een plaats gekregen in de geschiedenisboeken. In Nederland is het akkoord bij het grote publiek onbekend, terwijl een cruciaal moment in de Europese geschiedenis was.

Eind vorig jaar bood de gemeente de Franse en de Spaanse ambassadeurs al twee reproducties aan van het schilderij `Ondertekening vredesverdrag tussen Spanje en Frankrijk te Nijmegen' (zie bijlage). Daarmee gaf Nijmegen het startsein voor de voorbereidingen van de eerste officiële herdenking van de Vrede van Nijmegen in 2009. De herdenking is een initiatief van burgemeester Thom de Graaf. Het is voor het eerst dat de Vrede van Nijmegen uitgebreid wordt herdacht met onder meer een symposium waarin het thema Europa centraal staat en een herdenkingsdag met ambassadeurs en bewindspersonen uit Europa en Den Haag. De tentoonstelling over de Vrede van Nijmegen in het Europees Parlement is de eerste grotere activiteit in het herdenkingsjaar. Die presentatie verhuist aansluitend naar het Nijmeegse stadhuis, de plek waar veel delegaties ruim drie eeuwen geleden de verdragen tekenden. Eind 2009 opent Museum Het Valkhof bovendien een Vrede van Nijmegenzaal. Daarnaast verschijnt er onder meer een speciale postzegel.

De opening vindt plaats in het Europees parlement op dinsdag 5 mei om 18.00 uur in het Europees Parlement in Straatsburg.

VREDE VAN NIJMEGEN.jpg