Gemeente Beverwijk


Ernstige verkeershinder en verkeersmaatregelen Velsertraverse wegens aanleg Westelijke Randweg

Van 5 mei tot eind oktober 2009 worden grote werkzaamheden verricht op en rond de Velsertraverse. Daardoor zijn een aantal rijstroken op de Velsertraverse en de Velserweg afgesloten voor verkeer. Om die reden wordt het verkeer in en uit Beverwijk omgeleid. De belangrijkste verkeermaatregelen en omleidingsroutes.

Op donderdag 23 april 2009 vond een informatieavond in het Kennemer Theater over de werkzaamheden. De opkomst was groot en de aanwezigen konden naar hartelust vragen stellen. De gemeenten en provincie dankt de aanwezigen voor hun komst.

De westelijke randweg Beverwijk (N197) sluit aan op de Velsertraverse. Voor deze aansluiting wordt de spoorwegovergang verplaatst en worden enkele kruisingen aangepast. Om Beverwijk, Velsen-Noord en Corus tijdens de werkzaamheden zo goed mogelijk bereikbaar te houden wordt het verkeer gedeeltelijk via andere routes geleid.

De werkzaamheden aan de Velsertraverse

* De spoorwegovergang wordt verplaatst zodat de Velsertraverse vloeiender overloopt in de Rijk de Waalweg. Dit bevordert op de nieuwe Westelijke Randweg (N197) de doorstroming van het autoverkeer
* De kruisingen met de Velserweg in Beverwijk en de Wijkerstraatweg in Velsen-Noord worden aangepast aan het nieuwe verloop van de doorgaande weg
* De werkzaamheden starten in de eerste week van mei en duren tot eind oktober 2009

Het verkeer tijdens de werkzaamheden
De Velsertraverse is een druk gebruikte weg en cruciaal voor de bereikbaarheid van Beverwijk, Velsen-Noord en Corus. Om het verkeer tijdens de werkzaamheden in goede banen te leiden zijn er diverse omleidingsroutes
* Verkeer uit Beverwijk, komend van de Breestraat en de Koningsstraat, wordt via de Wijckermolen en de Parallelweg (Meubelboulevard) geleid.
* Verkeer komend vanaf de A22 richting Wijkerstraatweg kan niet linksaf slaan op de Velsertraverse, maar wordt omgeleid via de Grote Hout- of Koningsweg.
* Verkeer komend vanuit de Wijkerstraatweg richting Beverwijk kan niet linksaf de Velsertraverse op, maar wordt omgeleid via de Parallelweg (Meubelboulevard).
* Voetgangers en (brom)fietsers tussen station Beverwijk en Velsen-Noord worden via de Emplacementsweg geleid. Het bestaande fietstunneltje wordt hiervoor opgeknapt en er wordt een tijdelijk fiets/voetpad gemaakt, dat, met het oog op de veiligheid, met hekken van de werkzaamheden wordt afgescheiden. U kunt ook fietsen via de Meester van Lingenlaan, Akerendamlaan, Prins Bernhardlaan en Beeckzanglaan. Deze laatste route is naar aanleiding van reacties bij de informatieavond aangepast. Beide routes zijn met borden aangegeven. Lees meer over de verkeershinder bij de rubriek werk aan de weg.

Waarom de Westelijke Randweg?
De Westelijke Randweg biedt grote voordelen. Zo wordt het door aanleg van de weg minder druk in het centrum van Beverwijk, doordat de Westelijke Randweg veel verkeer om het centrum leidt in plaats van er dwars doorheen. Het centrum wordt qua verkeer veel minder druk. Denk hierbij alleen al aan de drukte op de Vondellaan bij het Rode Kruis Ziekenhuis. Uit het onderzoek naar de luchtkwaliteit blijkt ook dat in alle straten van het Beverwijkse centrum de aanwezigheid van fijnstof binnen de wettelijke normen komen te liggen. Ook ontsluit de randweg het toekomstige bedrijventerrein Businesspark IJmond en verbetert de weg de bereikbaarheid van Wijk aan Zee, Corus en bedrijventerrein de Houtwegen. De randweg moet in 2010 klaar zijn.

U kunt zich abonneren op actuele berichten over de Westelijk randweg door uw naam en adres op te geven.

Vragen kunt u stellen bij de projectmanager van de provincie noor holland, J.C.G. Bellis