Ingezonden persbericht


Amsterdam, 29 april 2009

Bevrijdingsfestivals 2009

War Child laat kindsoldaten niet schieten
Profvoetballer Roy Makaay doet aftrap in Rotterdam

Op 5 mei is War Child weer aanwezig op alle dertien Bevrijdingsfestivals in het land. Met de actie Laat kindsoldaten niet schieten wil War Child op sportieve wijze aandacht vragen voor de situatie van kindsoldaten wereldwijd. Nog altijd worden jaarlijks 250.000 kinderen ingezet in oorlogen. Kinderen die niet, zoals wij, in vrijheid kunnen leven. Diverse profvoetballers verbinden zich dit jaar aan de 5 mei-actie. Zo doet in Rotterdam Feyenoorder Roy Makaay de officiële aftrap en trappen in Groningen meerdere profvoetballers een balletje mee! Voormalig kindsoldaat Kon Kelei vertelt in Rotterdam wat vrijheid voor hem betekent.

Voetbal is universeel en kent geen grenzen. Bij de War Child stand op alle dertien Bevrijdingsfestivals kunnen bezoekers een voetbalspel spelen, waarbij ze vijf kansen krijgen om symbolisch de oorlog uit een kind te halen. Roy Makaay zal om 13 uur in Rotterdam het goede voorbeeld geven en zíjn kansen proberen te benutten, terwijl in Groningen meerdere spelers van FC-Groningen en Veendam hun voetbalbijdrage zullen leveren.

War Child en 5 mei
War Child is samen met Amnesty International, Vluchtelingenwerk Nederland en Cordaid Mensen in Nood partner van het Nationaal Comité voor 4 en 5 mei. Vele vrijwilligers helpen War Child op Bevrijdingsdag met alle activiteiten, die mede mogelijk worden gemaakt door hoofdsponsor T-Mobile en diverse andere sponsoren. Voor meer info: www.warchild.nl/5-mei-2009

War Child en kindsoldaten

War Child investeert in een vreedzame toekomst voor kinderen in oorlogsgebieden. Eén van de groepen kinderen waar War Child mee werkt zijn voormalig kindsoldaten. Met de actie Laat kindsoldaten niet schieten plaatst War Child het belang van sport centraal in de hulp aan kindsoldaten. Dankzij sportieve activiteiten, en ook dans, muziek en theater, leren deze kinderen hun emoties te uiten en hun oorlogservaringen te verwerken. Ook helpt War Child hen te re-integreren in de gemeenschap door middel van voorlichting en educatie.


---

Noot voor de redactie (