Ingezonden persbericht


Prachtige Collectie Schilderijen ter veiling op Bevrijdingsdag!

De veiling 19e Eeuwse Schilderijen & een collectie Oude Meesters hebben wij twee weken uitgesteld. Nu de kijkdagen en veiling begin mei worden georganiseerd, zullen deze samenvallen met de kijkdagen en veilingen van Christie's en Sotheby's. Wij hopen U op deze manier tegemoet te komen en nodigen U uit ons veilinghuis een bezoek te brengen terwijl U een 'rondje' Amsterdamse veilingen maakt. En dat 'rondje' is het waard: het aanbod dat wij U presenteren is kwalitatief zeer hoogstaand.

Diverse bekende kunstenaars zoals Alexander Joseph Daiwaille (Amsterdam 1818 - Brussel 1888), Charles Henri Joseph Leickert (Brussel 1816 - Mainz 1907), Anton Mauve (Zaandam 1838 - Arnhem 1888), Jan Jacob Spohler (Nederhorst den Berg 1811 - Amsterdam 1866), Willem Vaarzon Morel (Zutphen 1868 - Koudekerke 1955) en Willem Witsen (Amsterdam 1860 - 1923) zullen de wanden sieren.

In deze voorjaarsveiling staan de stadgezichten en landschappen centraal. Zo zullen diverse winterlandschappen onder de hamer komen door Cornelis Lieste (Haarlem 1817 - 1861), Louis Apol (Den Haag 1850 - 1936), Anthony Andreas de Meijier (Den Haag 1806 - 1867) en Charles Henri Leickert (Brussel 1918 - Mainz 1907). Jan Jacob Spohler, een tijdgenoot en vriend van Leickert, stond bekend om zijn zeer verfijnde en gedetailleerde winterlandschappen. Het paneel dat in deze veiling zal worden aangeboden toont een liefelijk ijsgezicht met schaatsrijders bij een molen.

Eén van de grondleggers van de Hollandse Romantiek is Barend Cornelis Koekkoek (Middelburg 1803 - Kleef 1862). In deze veiling zal een typisch zomerlandschap worden aangeboden van één van zijn bekendste leerlingen, Alexander Joseph Daiwaille. In oktober 2008 heeft Amsterdam Auctioneers Glerum met succes het schilderij Een reiziger op een bergpad bij ondergaande zon door B.C. Koekkoek geveild. De kunstenaar schilderde dit in 1835 in Kleef, een jaar nadat hij zich hier samen met zijn vrouw Elise Daiwaille (Amsterdam 1814 - Koblenz 1881) had gevestigd. In datzelfde jaar verbleef Alexander Daiwaille in Kleef. Vijf jaar later vestigde hij zich voor een periode van acht jaar bij zijn zwager. Ook in dit vroege werk door Daiwaille speelt de natuur een belangrijke rol.

Een prachtig werk door Jan Weissenbruch (Den Haag 1822 - 1880), één van de bekendste 19e eeuwse kunstenaars van de Haagse School, zal de collectie met een zeer imposant schilderij verrijken. Dit kunstwerk, getiteld De Dunne Bierkade te 's Gravenhage is kenmerkend voor Weissenbruch vanwege de sterke lichtinval. De Scheen vermeld: "Een der beste stadsgezichtenschilders van zijn tijd, zijn schilderijen met zoneffect zijn zeer gezocht". De herkomst van dit werk is noemenswaardig, daar het ooit behoorde tot de collectie van Koning Willem II der Nederlanden (Den Haag 1792 - Tilburg 1849).

In deze veiling worden ook werken aangeboden van kunstenaars geboren eind 19e eeuw en werkzaam in de 20ste eeuw. Een mooi voorbeeld daarvan is de kunstenaar Willem Vaarzon Morel. Van zijn hand wordt een zeer elegant schilderij aangeboden. De afbeelding toont een zonnig tafereel op de markt in Middelburg. Dit kleurrijke kunstwerk doet qua stijl denken aan het Franse post-impressionisme.

Naast werken uit bovenstaande Nederlandse rubrieken, zijn er ook kunstwerken van verschillende buitenlandse kunstenaars in de collectie opgenomen. Schilderijen van onder andere Charles Dukes (1829 - 1865), August von Pettenkofen (Wenen 1822 - 1889) en Louis Veillon (Bex 1834 - Genève 1890).

De collectie Oude meesters bestaat met name uit portretten, bijbelse voorstellingen en interieurs. Van het laatstgenoemde onderwerp is er een bijzonder indrukwekkend doek, dat in de catalogus vermeld zal worden als omgeving van Abraham Willemsens. Dit schilderij toont een boerenfamilie bij een open haard. Dit vrolijke tafereel is te herkennen als een typisch 17e eeuws keukeninterieur door de slapende vrouw, de spelende kinderen en de verschillende huisdieren.

Tot slot zijn twee jachttaferelen naar Sir Peter Paul Rubens noemenswaardig. De composities gaan terug op prenten door P. Soutman naar Rubens. Het prototype van de nijlpaard- en krokodillenjacht bevindt zich nog in de Alte Pinakothek München.

Wij hopen U met bovenstaande highlights enigszins nieuwsgierig te hebben gemaakt en nodigen U uit de vier kijkdagen te bezoeken!

De catalogus zal vanaf 20 april online in te zien zijn.