Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Winnaar Louis d'Or met theatermonoloog
op 5 Mei Festival Den Haag

Tijdens de komende editie van het 5 Mei Festival, hét bevrijdingsfestival van Den Haag, kunnen bezoekers onder andere naar een unieke voorstelling van acteur Joop Keesmaat (winnaar Louis d'Or) over `Bloemen Mozes'. De voorstelling is speciaal voor het 5 Mei Festival geproduceerd in samenwerking met het Haags Gemeentearchief.

De theatermonoloog van Joop Keesmaat is gebaseerd op de memoires van de excentrieke Adolph Stein alias Bloemen Mozes (1872-1944). Stein begon zijn loopbaan als bloemenverkoper en exploiteerde later nacht- en gokclubs. Stein was een charmante schelm die wist te overleven door van alles aan te pakken totdat hij, aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, de dood vond in Auschwitz.

Joop Keesmaat was jarenlang acteur bij het RO Theater. De jury van de Louis d'Or, de belangrijkste toneelprijs van Nederland, schreef over de acteur: 'Met zijn geraffineerd terloopse, want o zo precieuze speelstijl doorsijpelt Joop Keesmaat de naïeve opgeruimdheid van zijn personage bijna ongemerkt met onrust en verlorenheid.' Sinds enige jaren legt Joop Keesmaat zich toe op vertellingen voor een klein, intiem publiek.

Tijdens het 5 Mei Festival, hét bevrijdingsfestival van Den Haag, kunnen bezoekers verder onder andere kijken en luisteren naar: VanVelzen, Van Dik Hout, Kus, Firewater, Kempi, Sioen & Calling Up Soweto, Hit Me TV, Jamal Thomas, Hansen Tomas, Friends, The Reverend Fred Show en het Mama Verhalen Koor.

Het gratis toegankelijke 5 Mei Festival kent de volgende onderdelen:
- Concerten op twee buitenpodia op het Spuiplein.
- Debatten, optredens en lezingen in Theater aan het Spui.
- Een grote festivalmarkt.

- Kinderactiviteiten in de tuin van de Nieuwe Kerk.
- Een sportprogramma op de Turfmarkt (i.s.m. Haagse Hogeschool).

Meer informatie: www.5meifestival.nl

Het 5 Mei Festival wordt mogelijk gemaakt door: Gemeente Den Haag, Fonds 1818, Prins Bernhard Cultuurfonds, Geste Vastgoed, Azivo, Haagse Hogeschool, Galaxy en Festivents.