Ingezonden persbericht


Jonge filmmakers debuteren met animatieclips op landelijke Bevrijdingsfestivals

Clips voor Vrijheid, een initiatief van Stichting Holy, zorgt er ook dit jaar voor dat de podiaschermen van de landelijke bevrijdingsfestivals op 5 mei de mooiste animatieclips van jongeren vertonen. Een jaar lang hebben 4000 jongeren in het hele land clips gemaakt over het thema vrijheid. Een professionele jury heeft uit iedere provincie één winnaar gekozen. Alle winnaars staan de hele dag in de spotlight: niet alleen verschijnen hun clips maar ook zijzelf op de podia en op de podiaschermen van de bevrijdingsfestivals.

Waarom clips over vrijheid?

Clips voor Vrijheid is een initiatief dat jongeren wil prikkelen na te denken over belangrijke maatschappelijke onderwerpen. Zo is voor veel scholieren vrijheid een vanzelfsprekend gegeven. Toch blijkt tijdens onze workshops dat iets wat zo vanzelfsprekend is, een lastig thema is om een eigen mening over te verwoorden. Daarom gebruikt Clips voor Vrijheid de taal van jongeren: multimedia en het internet. Met het gebruik van een montagesoftware, plaatjes, geluiden en het internet kunnen jongeren zich ongedwongen uitleven. Op deze manier wordt een abstract thema toegankelijk. Bovendien zet de creatieve opzet van Clips voor Vrijheid jongeren aan tot visuele zelfexpressie. Alle clips zijn gemaakt met het montageprogramma Holy Animator© en zijn via www.clipsvoorheid.nl te bekijken.

4000 jongeren die een kunstwerk maken: is dat mogelijk?

Al vier jaar op een rij lukt het Clips voor Vrijheid om jongeren te enthousiasmeren hun mening vorm te geven met beeld, muziek, teksten, foto's en raps. De clips zijn deels direct via de website van www.clipsvoorvrijheid.nl ingezonden. Grotendeels echter zijn ze gemaakt tijdens Clips voor Vrijheid workshops die door het hele land zijn gegeven aan jongeren uit de meest uiteenlopende doelgroepen: op scholen van VMBO tot gymnasium, ook op scholen voor doven- en slechthorenden, slechtzienden, aan jongeren met een verstandelijke beperking, en sociale werkplaatsen. Landelijk hebben zo'n 4000 jonge makers een dagdeel op hun school of instelling les gekregen van twee kunstenaars, filmmakers of animatoren. Deze begeleiders leerden de jongeren niet alleen om te gaan met de Holy animatietool, maar hebben ze ook aangezet na te denken over het onderwerp Vrijheid. Elke clip is een uniek authentiek bewegend kunstwerk.

Ook dit jaar aanwezig in elke provincie op grote podiaschermen van de bevrijdingsfestivals!

Vorig jaar is Clips voor Vrijheid landelijk uitgerold en zal ook dit jaar bij 13 bevrijdingsfestivals aanwezig zijn. In bijna alle provincies zijn workshops gegeven en is er per provincie een winnende clip gekozen. De winnaars worden volgende week bekend gemaakt. Deze zal op het plaatselijke bevrijdingsfestival samen met de andere landelijke winnende clips op podiaschermen worden vertoond. Een aantal festivals geven de winnaars een podiumpresentatie waarbij ze aan het festivalpubliek hun clip kunnen vertonen. Hoe zij tot hun clips zijn gekomen en hoe zij over vrijheid denken, kunnen ze met het publiek delen.

Wie is Stichting Holy

Clips voor Vrijheid is een initiatief van Stichting Holy die in 2002 door Merel MIrage is opgericht. Stichting Holy stimuleert individualiteit en de persoonlijke communicatie op een creatieve manier en werkte sinds de oprichting samen met meer dan 30 landelijke instituten variërend van ambassades, bibliotheken, kunst- en culturele instellingen, scholen, jongerencentra, filmhuizen en uitwisselingsprogramma's.

Clips voor vrijheid wordt ondersteund door: Fonds 1818 , Stichting voor Volkshogeschoolwerk, Amsterdams Fonds voor de Kunst, de Mondriaan Stichting, VSB fonds, en het Filmfonds.