Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Programma 5 Mei Festival
Den Haag compleet

Tijdens de komende editie van het 5 Mei Festival, hét bevrijdingsfestival van Den Haag, kunnen bezoekers op en rond het Spuiplein in het centrum van Den Haag kiezen uit ruim twintig concerten, debatten, lezingen, theater en diverse andere voorstellingen en programmaonderdelen.

Het 5 Mei Festival Den Haag is een productie van de R.G. Ruijs Stichting in nauwe samenwerking met de Gemeente Den Haag. Het evenement, dat dit jaar voor de tweede keer plaatsvindt, laat de bezoekers stilstaan bij de vrijheid waarmee we in Nederland kunnen leven. Vrijheid kan alleen gedijen in een omgeving waar mensen met respect voor elkaar samenleven. Vrijheid kent dus ook plichten, zoals tolerantie, burgerschap en verdraagzaamheid. De organiserende R.G. Ruijs Stichting vertaalt deze thema's in een programma waarin diversiteit voorop staat.

Opening door burgemeester Van Aartsen
Het 5 Mei Festival wordt om 13.00 uur geopend door de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen. Door het aansteken van de Vrijheidsvlam die de hele dag zal branden, geeft hij het startsein voor het festival. Bij het ontsteken van de vlam krijgt de burgemeester gezelschap van de wandelaars van Roses for Children, die in vijf dagen van Arnhem naar Den Haag zijn gelopen om aandacht te vragen voor de Rechten van het Kind.

Kinderactiviteiten
De jongste festivalbezoekers kunnen terecht bij de Azivo kinderactiviteiten in de tuin van de Nieuwe Kerk. Met o.a. knutselen, schminken en een springkussen worden de kinderen hier op een leuke wijze beziggehouden door bevoegd personeel. Er is beveiliging aanwezig.

Sportprogramma
In samenwerking met de Haagse Hogeschool wordt tijdens het 5 Mei Festival op de Turfmarkt een flink sportprogramma aangeboden. Samenspel en fair-play staan centraal. Maak gratis kennis met uiteenlopende sporten zoals klimmen, streetdance, capoeira, estafette, balstoten, judo, basketbal en voetbal. Iedereen mag meedoen!

5 Mei Festival op radio & TV
De regionale Omroep West is live aanwezig bij het 5 Mei Festival. Luister via 89.3 FM naar sfeerreportages, interviews en live-muziek van de artiesten. TV West zendt op vrijdag 8 en zaterdag 9 mei een verslag uit van het festival, beide dagen om 18.45 uur. Ook Den Haag FM besteedt veel aandacht aan het festival via 92.0 FM.

Vervoer
Het 5 Mei Festival is het beste te bereiken met Openbaar Vervoer. Tramlijnen 1, 2, 3, 6, 9, 10, 15 en 16 en buslijnen 4, 5, 18, 22 en 24 stoppen allemaal vlakbij het festivalterrein. Naast het festivalterrein is een fietsenstalling van Biesieklette. Auto's parkeren kan in de parkeergarages aan de Lutherse Burgwal, Markthof, Spui, Grote Marktstraat, Muzenplein, Turfmarkt en de Veerkaden.




Het volledige podiumprogramma is alsvolgt:

Spuiplein Podium 1:

13.00 Kus (kinderpop)
14.30 Friends (Hindipop)
16.00 Sioen & Calling up Soweto (pop/rock/wereldmuziek) 17.40 Kempi (hiphop)
19.10 Firewater (pop/rock/fusion)

Spuiplein Podium 2:

13.30 VanVelzen (pop/rock)
15.10 Hit Me TV (pop/rock)
16.50 Hansen Tomas (Nederpop)
18.20 Jamal Thomas (soul/funk)
20.00 Van Dik Hout (Nederpop)

Theater aan het Spui Grote Zaal:

13.00 Openbare Naturalisatieceremonie
15.30 Inburgeringscursus met Sjaak Bral
17.00 The Reverend Fred Show

Theater aan het Spui Kleine Zaal:

13.30 Schickx met Exil
14.30 Debat `Fort Europa; Hoe Open Blijven De Grenzen?' 15.45 Bloemen Mozes
17.00 Literaire Talkshow met Abdelkader Benali, Rodaan Al Galidi en Lulu Wang

Theater aan het Spui Podium Foyer:

14.00 Culturalis Wijkpodium
17.00 Fanni Völgyessy Szomor
17.45 Mama Verhalen Koor
19.30 Oh Oh Den Haag, ft. Hans Vandenburg en Lies Schilp

Meer informatie: www.5meifestival.nl

Het 5 Mei Festival wordt mogelijk gemaakt door: Gemeente Den Haag, Fonds 1818, Prins Bernhard Cultuurfonds, Geste Vastgoed, Azivo, Haagse Hogeschool, Galaxy en Festivents.