Timmermans verzorgt 5 mei lezing

Op 4 en 5 mei staat Nederland nadrukkelijk twee dagen stil bij herdenken en vieren. Frans Timmermans zal in dat kader de 5 mei lezing geven, getiteld 'Vertel me wie ik ben'.

Vertel me wie ik ben

De Nationale Viering van de Bevrijding start dit jaar in de provincie Overijssel.

Staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans verzorgt daar de jaarlijkse 5 mei lezing. Hij gaat met zijn lezing in op het thema van dit jaar 'Vrijheid en identiteit'. Hij zal vertellen waarom hij het zo belangrijk vindt om te luisteren naar verhalen; verhalen over onze geschiedenis en verhalen van de Ander.

Bevrijdingsfestivals

Na afloop van de 5 mei lezing ontsteekt de minister-president het Bevrijdingsvuur. Hij geeft daarmee het startsein voor de vele activiteiten in het land, waaronder de dertien Bevrijdingsfestivals. Bezoekers kunnen onder meer genieten van optredens van Ambassadeurs van de Vrijheid Ellen ten Damme & Isis, Voicst en Typhoon. De Nationale Viering van de Bevrijding eindigt traditiegetrouw met het 5 mei-concert op de Amstel, dat - ondanks de dramatische gebeurtenissen op Koninginnedag ­ wordt bijgewoond doorr H.M. de Koningin en staatssecretaris Timmermans. Voorafgaand aan het concert op de Amstel dat de NOS 's avonds uitzendt, wordt er aandacht besteed aan de lezing van Timmermans.

Nationale Herdenking

De Nationale Herdenking op 4 mei begint met een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Wim de Bie houdt dit jaar de 4 mei-voordracht, getiteld ' Raketten en onschuldige burgers '. Na de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk vindt de herdenkingsplechtigheid plaats bij het Nationaal Monument op de Dam.

Noot voor redacties (