Ingezonden persbericht


Den Haag, 5 mei 2009
---- PERSBERICHT ----

Uitspraak rechter: Belastingdienst moet afspraken met 20 grootste bedrijven laten zien

De Belastingdienst sluit steeds vaker handhavingsconvenanten met bepaalde bedrijven en branches. Deze afspraken worden 'horizontaal toezicht' genoemd. Bij deze vorm van toezicht worden in plaats van belastingcontroles achteraf, al vooraf afspraken gemaakt over de wijze van belastingheffing. Uitgangspunt is dat bedrijven en branches openheid geven en de Belastingdienst in ruil daarvoor snel duidelijkheid geeft over de belastingen. De Belastingdienst heeft inmiddels met honderden grote ondernemingen dergelijke convenanten gesloten.

De fiscale nieuwsdienst Fiscaal up to Date verzocht de staatssecretaris van Financiën om een kopie van de afspraken met twintig van de grootste multinationals in Nederland. Dit op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De staatssecretaris weigerde dat. Hij beriep zich erop dat 'openbaarmaking van de informatie leidde tot een onevenredige bevoordeling of benadeling van deze partij'. Fiscaal up to Date ging hiertegen in beroep.
Op 28 april jl. heeft de bestuursrechter van de Rechtbank Den Bosch Fiscaal up to Date in het gelijk gesteld. De Rechtbank besliste dat de convenanten openbaar moeten worden gemaakt, zonder overigens de bedrijven bij naam te hoeven noemen. Binnenkort moet de staatssecretaris de afspraken daadwerkelijk aan Fiscaal up to Date tonen.

Fiscaal up to Date achterhaalde onlangs ook het convenant dat is gesloten met de prostitutiebranche. Prostituees bleken op basis van die afspraken in aanmerking te komen voor een vaste onbelaste onkostenvergoeding van maar liefst 20% van hun inkomen. Dat is in strijd met de wet, die dit soort vergoedingen juist niet toestaat.

Op de site van Fiscaal up to Date, www.futd.nl, zijn alle convenanten te vinden die door de Belastingdienst zijn gesloten en inmiddels openbaar zijn gemaakt.

Fiscaal up to Date, de toonaangevende nieuwsdienst met als redactiestandplaats Den Haag, speelt al 25 jaar een belangrijke rol in het actief vergaren en becommentariëren van nieuws, jurisprudentie en trends op fiscaal gebied. Fiscaal up to Date is onderdeel van Informa plc, een wereldwijd opererend informatieconcern met meer dan 150 vestigingen in 34 landen.

---- EINDE BERICHT ----