Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwe stap richting duurzame kweekvis

Leidschendam, 5 mei 2009

Met het Zeven Stappenplan 'Vis Beter' streeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de belangenbehartiger en spreekbuis van alle supermarkten in Nederland, naar de verduurzaming van vis in de supermarkt. Met de lancering van de nieuwe GlobalGAP modules voor de kweek van Tilapia en Pangasius komt ook de verduurzaming van deze populaire vissoorten een stap dichterbij. De modules zijn in eerste instantie gericht op de waarborging van voedselveiligheid, maar zijn tevens voorzien van duurzaamheidscriteria. Daarbij valt te denken aan sociale en ecologische zaken, zoals arbeidsomstandigheden en bijvoorbeeld het goed gescheiden houden van kweekvijvers en natuurlijke wateren.

Certificering volgens de GlobalGAP module voor tilapia en pangasius is vanaf nu mogelijk, dat betekent dat supermarkten deze vissoorten pakweg over een jaar onder de normen van GlobalGAP kunnen inkopen.

GlobalGAP heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot de toonaangevende onafhankelijke voedselveiligheidscertificering voor boeren en tuinders wereldwijd. Wereldwijde harmonisatie van voedselveiligheidscriteria is daarbij het hoofddoel. De verschillende modules voor de plantaardige en dierlijke sector en daarnaast ook voor viskweek worden iedere vier jaar herzien en aangepast. Het CBL neemt namens de Nederlandse supermarkten deel aan nationale en internationale overleggen van GlobalGAP, om mee te werken aan eenduidige interpretatie van de verschillende modules.

Meer over GlobalGAP vindt u op www.globalgap.nl