Nieuwe ontwikkeling bij behandeling van multiple sclerose

05/05/2009 17:51

ADMIX HEALTH

Persbericht

5 mei

Een twee jaar durend fase III onderzoek, gepresenteerd op de 61e vergadering van de AAN, toont een gunstig effect van Cladribine Tabletten aan bij patiënten met multiple sclerose


- Primair eindpunt gehaald met een significant relapse rate reductie


- Secundaire eindpunten gehaald (MRI, percentage patiënten vrij van relapse en invaliditeitsprogressie)


- Registratieaanvraag voor Cladribine-tabletten gepland voor medio 2009

Seattle (WA), Verenigde Staten / Genève, Zwitserland, 29/30 april 2009 - Merck Serono, een divisie van Merck KGaA, maakte vandaag in detail de resultaten bekend van het twee jaar (96 weken) durende placebo-gecontroleerde Fase III onderzoek (CLARITY1) waarbij patiënten met de "relapsing-remitting" vorm van multiple sclerose (RR MS) behandeld werden met Cladribine Tabletten (Merck Serono's gepatenteerde in onderzoek orale toedieningsvorm van cladribine). De resultaten van het onderzoek waar het om draaide laten zien dat jaarlijkse kortdurende behandeling met Cladribine Tabletten leidde tot een significante vermindering van de relapse frequentie, van de invaliditeitsprogressie en van de hersenlesies, evenals een significante toename van het percentage patiënten dat vrij van relapsen bleef. De gegevens werden vandaag voor het eerst gepresenteerd tijdens een laat-ingelaste presentatie op de 61e jaarlijkse vergadering van de American Academy of Neurology (AAN) in Seattle (WA).

"Alle primaire en secundaire eindpunten van het CLARITY-onderzoek waren statistisch significant en tonen aan dat jaarlijkse kortdurende behandeling met Cladribine Tabletten in deze studie naar verscheidene belangrijke klinische en MRI-maatstaven werkzaam was," zei de hoofdonderzoeker Dr. Gavin Giovannoni van het Institute of Cell and Molecular Science (Barts) en de London School of Medicine and Dentistry in Londen, Verenigd Koninkrijk.

"Wij zijn heel blij met het geslaagde resultaat van het CLARITY-onderzoek," zei Elmar Schnee, bestuursvoorzitter van Merck Serono. "Dit is een boeiende ontwikkeling in de klinische research van multiple sclerose, en vormt een belangrijke stap naar de komst van een orale therapie voor mensen met deze ziekte."

De resultaten van beide behandelde groepen met Cladribine Tabletten in de studie lieten een statistisch significante vermindering zien van het aantal relapsen per jaar ten opzichte van de placebogroep (primair eindpunt). De patiëntengroep behandeld met het lage dosisschema van Cladribine Tabletten kreeg 58% minder relapsen per jaar dan de placebogroep (0,14 tegen 0,33; p kleiner dan 0,001). De patiëntengroep met het hoge dosisschema kreeg 55% minder relapsen per jaar dan de placebogroep (0,15 tegen 0,33; p kleiner dan 0,001).

Het percentage patiënten die vrij bleven van relapsen (een secundair eindpunt van de studie) was significant hoger in de met Cladribine Tabletten behandelde groepen dan in de placebogroep. Tijdens de twee jaar van het onderzoek kreeg 80% van de patiënten behandeld met het lage dosisschema en 79% van de patiënten met het hoge dosisschema geen relapse, vergeleken met 61% van de patiënten uit de placebogroep (p kleiner dan 0,001 voor beide schema's). Daardoor was het relatieve risico om wèl een relapse te krijgen bij patiënten die met Cladribine Tabletten behandeld waren ongeveer half zo groot als die met een placebo.

Behandeling met Cladribine Tabletten leidde tot een verkleining van de kans op invaliditeitstoename (nog een secundair eindpunt) van meer dan 30% ten opzichte van de placebogroep gedurende de twee jaren van het onderzoek (lage dosis: hazard ratio = 0,67 , p = 0,018 ; hoge dosis: hazard ratio = 0,69 , p = 0,026). Invaliditeit werd beschouwd als toegenomen bij een stijging van de Expanded Disability Status Scale (EDSS) met 1 punt of meer die minstens drie maanden aanhield (of met 1,5 punt of meer als de baseline EDDS 0 was; of met 0,5 punt of meer als de baseline EDDS 5,0 of meer was).

Men vond aanhoudende en statistisch significante vermindering van verschillende types hersenlesies op basis van elk van de vooraf vastgestelde secundaire MRI-criteria die consistent was met klinische bevindingen. Over de twee jaar van het onderzoek lieten beide met Cladribine Tabletten behandelde groepen een statistisch significante vermindering van ten minste 70% zien van het gemiddeld aantal actieve met gadolineum aankleurende T1-lesies per patiënt per scan, van het gemiddelde aantal actieve T2-lesies per patiënt per scan evenals van het gemiddelde aantal "combined unique lesions" per patiënt per scan ten opzichte van de placebogroep (afhankelijk van het MRI-criterium en de dosisgroep bedroeg de vermindering 73 tot 88 % ; p kleiner dan 0,001 voor ieder MRI-criterium en voor beide groepen).

Over het geheel kwamen ongewenste effecten volgens MedDRA System Organ Class in beide Cladribine Tabletten groepen even vaak voor als in de placebogroep. De meest voorkomende waren hoofdpijn, nasopharyngitis, infecties van de bovenste luchtwegen en misselijkheid. De op grond van het veronderstelde werkingsmechanisme van cladribine verwachte lymfopenie kwam vaker voor in de behandelde groepen (lage dosis 22%; hoge dosis 31%; placebo 2%).

Het totaal aantal infecties bij met Cladribine Tabletten behandelde patiënten en in de placebogroep waren gelijk. Infecties met herpes zoster werden gemeld bij 2,3 % van de behandelde patiënten. Deze herpesinfecties waren op de huid gelokaliseerd en reageerden goed op behandeling.

Tijdens de studie werden vier kwaadaardige tumoren gemeld bij patiënten die met Cladribine Tabletten behandeld werden (cervix stadium 0, melanoom, ovarium en pancreas), en een geval van chorioncarcinoom werd gezien bij een met Cladribine Tabletten behandelde patiënte in de 14e week van haar zwangerschap die 6 maanden na voltooiing van het onderzoek was begonnen. Deze maligniteiten waren geïsoleerde gevallen die over verschillende orgaansystemen verdeeld waren. De huidige voortgezette klinische onderzoeken met Cladribine Tabletten zullen gegevens over een grotere patiëntenpopulatie en een langere behandelingsduur opleveren voor eventuele duidelijkere conclusies over dit veiligheidsaspect.

Merck Serono is voornemens medio 2009 bij het Europese Geneesmiddelenbureau en bij de Amerikaanse Food and Drug Administration registratie aan te vragen voor Cladribine Tabletten.


1 CLARITY: CLAdRIbine Tablets Treating MS OrallY

Over het CLARITY-onderzoek

Het CLARITY-onderzoek was een twee jaar (96 weken) durend gerandomiseerd dubbelblind placebo-gecontroleerd internationaal onderzoek. Het omvatte 1.326 patiënten met de "relapsing-remitting"-vorm van MS (RR MS) volgens de herziene McDonald-criteria. Deelnemers aan de studie werden at random ingedeeld in één van drie groepen die ieder een verschillende behandeling kregen, namelijk twee verschillende doseringen met Cladribine Tabletten en identiek lijkende placebo-tabletten (verhouding 1 : 1 : 1). In het eerste jaar werden óf twee óf vier Cladribine Tabletten-kuren gegeven, waarbij iedere kuur bestond uit éénmaal daags een gift gedurende vier of vijf achtereenvolgende dagen, zodat studiepatiënten op 8 tot 20 dagen gedurende het jaar Cladribine Tabletten innamen. In het tweede jaar werden twee kuren gegeven aan alle patiëntengroepen. Het primaire eindpunt van de CLARITY-studie was de relapse rate reductie na 96 weken. Secundaire eindpunten waren o.a. MRI-criteria, het percentage deelnemers dat als relapse vrij werd beschouwd en de invaliditeitsprogressie na 96 weken. Van de patiënten die met Cladribine Tabletten behandeld werden voltooide 90% de studie (92% in de groep die de lage en 89% in de groep die de hoge totale dosis kreeg), tegen 87% van de placebogroep.

Over Cladribine Tabletten

Cladribine Tabletten, de gepatenteerde orale toedieningsvorm van cladribine van Merck Serono, worden momenteel in Fase III geëvalueerd als therapie voor patiënten met RR MS. Cladribine is een klein molecuul dat mogelijk het gedrag en de vermenigvuldiging van bepaalde witte bloedcellen beïnvloedt, in het bijzonder van lymfocyten, waarvan men denkt dat zij betrokken zijn in het ziekteproces van MS.

Het programma voor de klinische ontwikkeling van Cadribine Tabletten omvat o.a.:


- Het verlengde CLARITY(CLAdRIbine Tablets Treating MS OrallY)-onderzoek: een twee jaar durende placebo-gecontroleerde verlenging van het CLARITY-onderzoek, opgezet om gegevens te verschaffen over de veiligheid op langere termijn en over de werkzaamheid van langer, tot vier jaar, durende toediening van Cladribine Tabletten.


- Het ORACLE MS(ORAl CLadribine in Early MS)-onderzoek: een twee jaar durend Fase III placebo-gecontroleerd onderzoek opgezet om de werkzaamheid en veiligheid van Cladribine Tabletten te beoordelen als monotherapie voor patiënten die het risico lopen MS te krijgen (namelijk patiënten met een eerste klinische aanwijzing voor MS). Dit onderzoek werd in september 2008 aangekondigd.


- Het ONWARD(Oral Cladribine Added ON To Rebif New Formulations in Patients With Active Relapsing Disease)-onderzoek: een Fase II placebo-gecontroleerd onderzoek opgezet voornamelijk om de veiligheid en verdraagbaarheid te beoordelen van het met Cladribine Tabletten uitbreiden van de therapie bij patiënten met RR MS bij wie de ziekte door een ingestelde behandeling met interferon-beta heen was gebroken. Dit onderzoek werd in januari 2007 aangekondigd.

Op grond van de behoefte aan een orale therapie voor een patiëntengroep met RR MS is door de Food and Drug Administration van de Verenigde Staten voor Cladribine Tabletten een versnelde aanwijzing afgegeven.

Over Merck Serono en multiple sclerose

Merck Serono speelt een leidende rol op het gebied van de behandeling van MS met Rebif(R) (interferon-beta 1a); dit middel kan het ziektebeloop van de RR-vorm van MS gunstig beïnvloeden en is in meer dan 80 landen geregistreerd. Volledige informatie over het voorschrijven van dit product is te verkrijgen door met Merck Serono contact op te nemen of de website ervan te bezoeken. Aanvullende behandelmogelijkheden zijn thans in ontwikkeling bij Merck Serono, waaronder Cladribine Tabletten, momenteel in Fase III en mogelijk de eerste orale therapie voor MS, alsmede verscheidene producten in een vroeg ontwikkelingsstadium. Merck Serono neemt ook het voortouw bij onderzoek naar de rol van erfelijkheid bij MS.

Over multiple sclerose

Multiple sclerose (MS) is een chronische ontstekingsziekte van het centrale zenuwstelsel en is de meest voorkomende niet-traumatische invaliderende neurologische aandoening bij jonge volwassenen. Men schat dat op de hele wereld meer dan twee miljoen mensen MS hebben. De verschijnselen kunnen variëren, de meest voorkomende zijn verminderde gezichtsscherpte, een doof gevoel of tintelingen in de ledematen en problemen met de spierkracht en de coördinatie. De vorm van MS waarbij periodes van verergering en van verbetering van de klachten elkaar afwisselen komt het meeste voor.

Over Merck Serono

Merck Serono is de divisie voor vernieuwende geneesmiddelen van Merck, een over de hele wereld opererend chemisch en farmaceutisch concern. Met het hoofdkantoor in Genève in Zwitserland ontdekt, ontwikkelt en fabriceert het innovatieve kleine moleculen en farmaca en brengt ze op de markt daar waar de behoefte van patiënten eraan groot is. De Noordamerikaanse onderneming ervan opereert in de VS en Canada onder de naam EMD Serono.

Merck Serono voert bekende merken die ten dienste staan aan patiënten met kanker (Erbitux(R), cetuximab), multiple sclerose (Rebif(R), interferon beta-1a), onvruchtbaarheid (Gonal-f(R), follitropin alfa), endocriene stoornissen en stofwisselings- en hartziekten (Glucophage(R), metformin; Concor(R), bisoprolol; Euthyrox(R), levothyroxine; Saizen(R) en Serostim(R), somatropin). Niet alle producten zijn op alle markten beschikbaar.

Met uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling van ongeveer 1 miljard euro per jaar heeft Merck Serono zich gebonden aan groeiende zakelijke betrokkenheid in specialistische aandachtsgebieden als degeneratieve neurologische ziektes, oncologie, vruchtbaarheid, endocrinologie evenals mogelijk nieuwe gebieden als auto-immuun- en ontstekingsziekten.

Over Merck

Merck is een over de hele wereld opererend chemisch en farmaceutisch bedrijf met totale inkomsten in 2008 van 7,6 miljard euro, een geschiedenis die teruggaat tot 1668 en een toekomst waaraan vorm wordt gegeven door 32.700 werknemers in 60 landen. Vernieuwingen van initiatiefrijke werknemers markeren het succes. De bedrijfsmatige activiteiten van Merck vinden plaats onder het overkoepelende Merck KGaA waarin de familie Merck een belang heeft van ongeveer 70% en ongebonden aandeelhouders de resterende 30% bezitten. In 1917 werd de Amerikaanse dochtermaatschappij Merck & Co. geconfisqueerd en is sindsdien zelfstandig.

Voor meer informatie kunt u bellen met Bénédicte Boch, Director Media Relations (Geneve) Tel. +41224143600 of surfen naar www.merckserono.com of www.merck.de .





http://merckserono.com