Gemeente Apeldoorn

Persbriefing dd. 5 mei 2009 17.30 uur

1. Stand van zaken gewonden
Er liggen momenteel nog zes gewonden in het ziekenhuis. Het gaat om drie vrouwen, één man en twee kinderen (een meisje van 8 en een meisje van 14). Met beide kinderen gaat het goed. Van één mevrouw die in kritieke toestand was kan gemeld worden dat haar situatie stabiel is. Van twee van de overige drie volwassen gewonden is de situatie onveranderd en met de andere gewonde gaat het naar omstandigheden goed.

2. Nazorg
Burgemeester De Graaf van de gemeente Apeldoorn heeft de afgelopen dagen contact gehad met de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers. Medewerkers van de gemeente Apeldoorn onderhouden de contacten met de families van de gewonden en houden de burgemeesters van de gemeenten waaruit de gewonden afkomstig zijn, op de hoogte van de ontwikkelingen.

Bij de gemeente Apeldoorn zijn signalen binnengekomen over te nadrukkelijke media-aandacht in de richting van de nabestaanden. De gemeente roept de media op om terughoudendheid te betrachten bij de uitvaartdiensten.

3. Condoleanceregisters
In de Burgerzaal van het Stadhuis is tot en met vrijdag 8 mei 2009 gelegenheid tot het tekenen van de condoleanceregisters. Dit hebben inmiddels 4000 mensen gaan. Digitaal zijn er op www.apeldoorn.nl 1150 condoleances binnengekomen waaronder een flink aantal uit het buitenland. Op de grote condoleancesites (condoleance.nl en condoleanceregister.com) blijven duizenden bijdragen binnenstromen. Op Condoleance.nl bijna 25.000, op Condoleanceregister.com ruim 37.000. De gemeente Apeldoorn is dankbaar voor al deze steunbetuigingen.

4. Herdenking: één bijeenkomst op twee locaties
De gemeente Apeldoorn organiseert op vrijdagavond 8 mei één herdenkingsbijeenkomst op twee locaties. Centrale thema's zijn 'samen' en 'verbinding'. In Schouwburg Orpheus vindt een besloten herdenking plaats. Deze herdenking wordt vanaf 20.30 uur live uitgezonden door de NOS. Op het Marktplein te Apeldoorn start om 19.30 uur een openbare herdenkingsbijeenkomst. De burgemeester van Apeldoorn nodigt de inwoners van Apeldoorn uit om de dramatische gebeurtenissen van Koninginnedag 2009 samen te herdenken. Het programma op het Marktplein begint om 19.30 uur. Omroep Gelderland verzorgt vrijdagavond een live-uitzending vanaf het Marktplein in Apeldoorn.

5. Programma besloten herdenking Schouwburg Orpheus De herdenking is besloten en begint om 20.30 uur. De herdenkingsbijeenkomst wordt geleid door Jacobine Geel. Voor deze herdenking heeft gemeente Apeldoorn de slachtoffers, nabestaanden en betrokkenen, delegaties van hulpverleners en 'spontane hulpverleners' uitgenodigd. Van de zijde van het Koninklijk Huis zijn Koningin Beatrix, de Prins van Oranje en Prinses Maxima alsmede Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven aanwezig in Orpheus. Het kabinet wordt vertegenwoordigd door Minister-president Balkenende, de beide vice premiers Bos en Rouvoet, de minister van Binnenlandse Zaken mevrouw ter Horst en de minister van Defensie de heer van Middelkoop. Ook de gevolmachtigd minister van de Nederlandse Antillen de heer Comenencia, de gezaghebber voor Curacao mevrouw Dindial en de gouverneur van de Nederlandse Antillen de heer Goedgedrag zijn vrijdagavond aanwezig in Orpheus.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst wordt het woord gevoerd door burgemeester De Graaf van Apeldoorn, minister-president Balkenende en door Simon Boon voorzitter van de Apeldoornse Oranjeverenigingen. Het Trompettercorps van de Koninklijke Marechaussee zorgt voor muzikale omlijsting.

6. Programma openbare herdenking op het Marktplein Op het Marktplein in Apeldoorn wordt een groot TV scherm geplaatst. Alle Apeldoorners zijn vanaf 19.30 uur welkom op het Marktplein. De stadsbeiaardier zorgt voor aangepaste carillonmuziek, daarnaast spelen jachthoornblazers en verzorgt een harmonie samengesteld uit Apeldoornse muzikanten een optreden. Ook wordt een optreden verzorgd door de Apeldoornse Gillian de Vries. Vanaf 20.30 wordt de herdenking vanuit Orpheus live uitgezonden op het Marktplein. Na afloop van de uitzending zal een Apeldoorns koor een optreden verzorgen. Het programma op het Marktplein staat onder leiding van Petra Engelfriet van Omroep Gelderland.

De definitieve programma's voor zowel de besloten herdenking in Orpheus als voor de openbare herdenking op het Marktplein worden op woensdag 6 mei 2009 door de gemeente Apeldoorn bekend gemaakt (www.apeldoorn.nl)

7. Openstelling horeca, noodverordening
De Apeldoornse ondernemers verenigd in de BOA en de FAO hebben besloten de winkels tijdens de herdenking te sluiten. Ook de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Apeldoorn heeft haar leden indringend opgeroepen om ook tijdens de herdenking de deuren te sluiten. Eerst na afloop van de herdenking zouden de deuren dan weer open gaan.

Voor 8 mei 2009 zal een noodverordening gelden. Nadere informatie hierover wordt op woensdag 6 mei 2009 bekend gemaakt.