Themavoorstelling over de oorlog in Oost-Congo


Theatergroep NiznO maakt nieuwe 5 mei-productie 'Vergeten kinderen; een hulpverleenster uit Kivu'

ASSEN, 20090428 -- Op dinsdag 5 mei gaat NiznO zijn nieuwste themavoorstelling in première op het bevrijdingsfestival in Assen. NiznO is een theaterwerkplaats die in 2003 is ontstaan uit het jongerenproject `Dichterbij' van het Noord Nederlands Toneel. NiznO is een werkplaats waar jong talent (14-23 jaar) theater leert spelen en maken. Bij NiznO spelen jongeren uit Drenthe, Groningen en Friesland, verschillende soorten voorstellingen gevarieerd van muziektheater in theaterzalen, locatievoorstellingen tot themaproducties op scholen en festivals.

Vorig jaar opende NiznO de trilogie `Jongensdromen' met het deel 'Jakov, het gezicht van Beslan'. Dit jaar gaat het tweede deel, 'Vergeten kinderen; een hulpverleenster uit Kivu', op tournee langs scholen en festivals. In de trilogie neemt Remco van Zandvoort (Leeuwarden, 1979) elk jaar het verhaal van een jongere uit een specifiek getroffen gebied als uitgangspunt. Een dramatische gebeurtenis uit een recent verleden wordt gekoppeld aan de actualiteit in Nederland en het thema van het bevrijdingsfestival, dit jaar `vrijheid en identiteit'!

'Vergeten kinderen' is een adembenemende verteltheatervoorstelling ondersteund door live muziek. Het tweede deel van de trilogie is geschreven op de thematiek `vrijheid en identiteit'. De voorstelling gaat over vluchtelingen, over kindsoldaten, over etnische zuiveringen en over de positie van de vrouw in de burgeroorlog van Congo. Maar ook over hulpverleningsorganisaties en internationale veiligheidstroepen. Een heftig verhaal, waar de hoop op een betere toekomst voor landen als Congo doorheen klinkt.

'Vergeten kinderen' gaat over Petra, een hulpverleenster in Kivu (Oost Congo). Petra werkt in een vluchtelingenkamp in de buurt van Masisi, waar zij Floribert ontmoet en verliefd wordt. Op een dag neemt Floribert haar mee naar een feest in zijn geboortedorp. Floribert verwacht hier zijn moeder en zusjes te ontmoeten. Petra verlaat het kamp zonder toestemming. Onderweg krijgen ze plotseling een lekke band. Vanaf dat moment verandert haar leven als hulpverleenster. Petra wordt opgenomen in de burgeroorlog van Congo. Thuis in Nederland wil zij dat haar verhaal verteld wordt. Niet zoals het omschreven staat in kranten of verteld wordt op het journaal, maar zoals zij het beleefd heeft. Petra wil haar verhaal kwijt om anderen te vertellen dat het gevoel van vrijheid niet een vaststaand gegeven is. Op een dag wil ze terug naar de jungle van geweld om te zeggen: "Kappen nou!"

Spel: Marjet van der Wal en Luc van Schie
Muziek en spel: Laura Cymbaluk
Tekst en regie: Remco van Zandvoort
Muzikaal advies: Chris Koopman

Bevrijdingsfestival Assen (voorstelling gratis; 13:30 uur en 15:00 uur; Plein van de vrijheid)





Theatergroep NiznO