Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam | februari 2009

Theatrale ontdekkingstocht
op forteiland Pampus

Verborgen verlangens en persoonlijke geheimen blootgelegd

Van 5 t/m 24 mei is op het forteiland Pampus de theatervoorstelling 'Pampus, de verborgen ruimtes' te zien, een productie van Lute & Van Oort. Het is een theatrale ontdekkingsreis die voor het publiek al begint als ze zich in Muiden inschepen voor de overtocht naar het eiland. Beeldend kunstenaar Ger van Oort, theatermaker Trudie Lute en schrijfster Claudia Jong maken samen deze beeldende voorstelling, een rondleiding door Pampus, zoals niemand het ooit zag.

Uitgangspunt voor de productie is de verborgen geschiedenis van het forteiland Pampus. De nieuwsgierigheid van de mensen naar de geheimen van het eiland wordt door een rondleiding bevredigd. De vijf gidsen (acteurs) die de rondleiding verzorgen hebben echter meer te bieden. Ze vormen een illegale afscheiding van het officiële programma van Pampus en laten het publiek dingen zien die eigenlijk verborgen moeten blijven. Daarbij ontsluiten ze persoonlijke geheimen en verlangens en confronteren hun publiek met eigen dromen en wensen.

De voorbereidingen voor deze productie zijn inmiddels begonnen. Ger van Oort werkt aan de ontwikkeling van beeldende objecten en installaties. Claudia Jong schrijft een aantal sleutelteksten en de slotscène. Trudie Lute werkt in haar regie met de acteurs aan de omgang met de beelden, de tekst en het publiek.

Forteiland Pampus vormt een belangrijk onderdeel van het Nederlands cultureel erfgoed. De functie als verdedigingswerk is echter nooit in praktijk gebracht. De voorstelling spreekt zich naar aanleiding van de geschiedenis van Pampus uit over maatschappelijke opvattingen en idealen. Deze krijgen de vorm van persoonlijke overtuigingen en individuele afwegingen.

Definitieve speellijst kunt u vinden in de bijlagen.

spel Maartje Ghijsen, Huub Scholten, Max Sondaar, Annette Welling en Erik van Welzen regie Trudie Lute beeldende kunst Ger van Oort tekst Claudia Jong productie Gemma van Kruijsbergen grafisch ontwerp Jolieke van der Haar lichtontwerp Henk Post en Ger van Oort kostuumontwerp Marina van der Heiden zakelijke leiding Arjen Barel (Bureau Barel) publiciteit en kaartverkoop Erma van Maris (Bureau Barel)

Met dank aan Forteiland Pampus (Nanette Elfring en Jan Schiffer), Woningstichting Eigen Haard, Technische Unie Amersfoort, Hollandse Hoogte, Mischa Keijzer en Truus van Gog.

'Pampus, de verborgen ruimtes' wordt mede mogelijk gemaakt door NFPK+, SNS REAAL fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSBfonds.

Voor meer informatie en beeldmateriaal:
Bureau Barel - Erma van Maris - 020 412 14 15 - erma@bureaubarel.nl