Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Openbare Naturalisatieceremonie
op 5 Mei Festival Den Haag

Tijdens de komende editie van het 5 Mei Festival, hét bevrijdingsfestival van Den Haag, kunnen bezoekers onder andere getuige zijn van een openbare naturalisatie-ceremonie.

Ongeveer 50 mensen worden deze dag Nederlander en ontvangen het officiële document uit handen van wethouder Rabin Baldewsingh. Op 5 mei vieren we samen onze vrijheid. Het is daarom zo bijzonder dat we op deze dag deze nieuwe Nederlanders begroeten.

Iedere Haagse burger is welkom om deze speciale naturalisatiebijeenkomst bij te wonen. De ceremonie is in het Theater aan het Spui en start om 13.00 uur (en duurt tot ongeveer 14.30 uur). Tijdens de ceremonie zijn er optredens van het klassieke trio Maurits, Ruth en Jorick, de Bollywood dansschool van Pretima Ke Devasre en van Ekaterina Ivanova (finaliste op het Mozaïque Songfestival). Na afloop is er een receptie in de foyer. Er komen veel mensen uit de hele wereld naar Nederland. Als mensen hun inburgering hebben voltooid, kunnen ze het Nederlanderschap aanvragen. Er is een koninklijk besluit voor nodig om het Nederlanderschap te krijgen. Afgelopen jaar hebben ongeveer 1.500 mensen de Nederlandse nationaliteit gekregen. De gemeente krijgt van de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) de namen door en moet een ceremonie organiseren om de papieren uit te reiken. De nieuwe Nederlanders komen uit alle landen van de wereld. Veel mensen komen uit landen waar al veel Hagenaars vandaan komen: Suriname, Turkije en Marokko. Verder komen ook veel mensen uit landen als Irak, Afghanistan, Iran of voormalig Joegoslavië. Maar mensen komen ook uit Oost-Europa, Portugal, Afrika, Zuid-Amerika en Engeland.

Tijdens het 5 Mei Festival, hét bevrijdingsfestival van Den Haag, kunnen bezoekers verder onder andere kijken en luisteren naar: VanVelzen, Van Dik Hout, Kus, Firewater, Kempi, Sioen & Calling Up Soweto, Hit Me TV, Jamal Thomas, Hansen Tomas, Friends, The Reverend Fred Show en het Mama Verhalen Koor.

Het gratis toegankelijke 5 Mei Festival kent de volgende onderdelen:
- Concerten op twee buitenpodia op het Spuiplein.
- Debatten, optredens en lezingen in Theater aan het Spui.
- Een grote festivalmarkt.

- Kinderactiviteiten in de tuin van de Nieuwe Kerk.
- Een sportprogramma op de Turfmarkt (i.s.m. Haagse Hogeschool).

Meer informatie: www.5meifestival.nl

Het 5 Mei Festival wordt mogelijk gemaakt door: Gemeente Den Haag, Fonds 1818, Prins Bernhard Cultuurfonds, Geste Vastgoed, Azivo, Haagse Hogeschool, Galaxy en Festivents.



Ingezonden persbericht