Gemeente Oost-Gelre



--PERSBERICHT--

Gemeente Oost Gelre
28 april 2009

Officiële onthulling Willem Geurinkstraat op 5 mei

Straatnaam als eerbetoon aan Lichtenvoordse verzetsstrijder

Op bevrijdingsdag, dinsdag 5 mei a.s., zal de 'Willem Geurinkstraat' officieel worden onthuld. Dit zal gebeuren om 14.15 uur, op de plaats waar de Derde Broekdijk uitkomt op de Martin Leliveltstraat. Vanaf die plek tot aan de grens met de gemeente Aalten, zal de Martin Leliveltstraat worden omgedoopt tot Willem Geurinkstraat. Belangstellenden zijn hierbij van harte welkom. Namens het college van burgemeester en wethouders zal wethouder Henk Gerrits aanwezig zijn.

Willem Geurink
Willem Geurink is bekend als verzetsstrijder uit de Tweede Wereldoorlog. In de Tweede Wereldoorlog bood het gezin van Willem en Dina Geurink in hun boerderij onderdak aan vele onderduikers. Die boerderij lag aan wat nu nog de Martin Leliveltstraat heet, ter hoogte van de Derde Broekdijk, daar waar de nieuwe woonwijk Flierbeek is verrezen. Eén van de onderduikers was de nu 85-jarige heer Jonny Levy, wiens grote wens het is een tastbaar en blijvend eerbetoon te brengen aan zijn 'onderduikvader' Willem Geurink. Dat dit nu daadwerkelijk gebeurt door de nieuwe straatnaam Willem Geurinkstraat, ter plaatse van waar de boerderij vroeger heeft gelegen, stelt de heer Levy enorm op prijs.

Onderduikersbrug
Naast de nieuwe straatnaam wordt in het nieuwbouwplan Flierbeek de herinnering aan Willem Geurink op nog een andere wijze levend gehouden, namelijk met de aanleg van de 'Onderduikersbrug'. Flierbeek is een woningbouwlocatie met veel water en waterlopen, waar meerdere bruggen zullen komen. De brug die over de Flierbeek en op de Derde Broekdijk komt te liggen, krijgt de naam 'Onderduikersbrug', met als onderschrift: 'Naar de boerderij van Willem Geurink (onderduikadres WOII)'. Naar verwachting zal deze brug in de loop van 2010 worden gerealiseerd.


-- Einde persbericht --



Gemeente Oost-Gelre