Ingezonden persbericht


WINNAARS VAN CLIPS VOOR VRIJHEID BEKEND!

Jongeren bekennen kleur en tonen hun eigengemaakte animatieclips over VRIJHEID op de landelijke Bevrijdingsfestivals op 5 mei.

DE JURY!
Jurylid en animator Nils Mühlenbruch over de landelijke selectie: "Ik ben erg verrast en getroffen door het engagement van de jongeren die uit de filmpjes spreekt."

De jury heeft drie landelijke winnaars gekozen uit de 4000 inzendingen van de vierde editie van Clips voor Vrijheid 2009. Op Bevrijdingsdag wordt deze top drie, samen met 13 regionale nominaties op de Clips voor Vrijheid Showreel, getoond op grote podiaschermen van de landelijke bevrijdingsfestivals. Op vier festivals staan de makers zelf in de spotlights en vertellen zij op het podium voor groot publiek het verhaal achter hun clip. In Zwolle, waar minister-president J.P. Balkenende het landelijke Bevrijdingsfestival opent, zal winnares Linda van Bemmelen haar clip "Vogelvrij?" vertonen voor de minister-president en gasten.

Clips voor Vrijheid is een initiatief van Stichting Holy. Stichting Holy wil jongeren prikkelen om na te denken over belangrijke thema's en om vorm te geven aan hun mening. Door heel Nederland deden 4000 jongeren tussen 10 en 18 jaar, van VMBO tot gymnasium tot Islamitisch College, tot scholen voor doven- en slechthorenden en slechtzienden en sociale werkplaatsen, mee aan workshops waarin ze met de laagdrempelige Holy Animatietool op internet eigen animatieclips maakten over vrijheid.

De jury werd geleid door Merel Mirage, mediakunstenaar en initiatiefnemer van Clips voor Vrijheid. Mirage werd o.a. bijgestaan door Emile Fallaux (lid Raad van Toezicht Nederlands Fonds voor de Film, oud hoofdredacteur Vrij Nederland, oud directeur Film Festival Rotterdam) en Bahram Sadegi (publicist, tv-maker, debatleider, voormalig vluchteling uit Iran, ex-Jakhals van DWDD) en door animator en VJ-performer Nils Mühlenbruch.

AND THE WINNERS ARE...
"Je stem" van Bob Horn, 17 jaar, Amsterdam.
"Bob zegt zelf dat je met je stem veel kan bereiken. Niet alleen het geluid van je stem telt en maakt de weg vrij voor vrijheid, maar ook het recht om te stemmen. Gebruik je stem is meerduidig op te vatten. Zijn beeldentaal is heel strak, simpel en consequent"- Merel Mirage

"Kamer Uit" van Martijn van Eck, 15 jaar, Utrecht. "Een welkom pleidooi van Martijn voor het aloude liberale beginsel, dat nu overal wordt vergeten: je vrijheid eindigt daar waar je de ander hindert. Juist nu met internet en met de oorlog tegen terreur alle privacy overboord is gegooid, is dit een belangrijke clip." - Emile Fallaux

"Vogelvrij?" van Linda van Bemmelen, 15 jaar, Kampen. "Goed om het begrip vrijheid inhoud te geven door het te verbinden met het kwetsbare jonge leven, hier verbeeld door een breekbaar ei en kuikentjes. Vrijheid kenmerkt zich door het beschermen van het tere. Bovendien verbeeldt Linda de problematiek van diversiteit op speelse wijze met de gekleurde kuikentjes in een kooi." Emile Fallaux

WAAROM CLIPS VOOR VRIJHEID?
Voor veel jongeren is vrijheid een vanzelfsprekend gegeven. Toch bleek tijdens de workshops dat het een lastig thema is om te verwoorden en verbeelden. Daarom gebruikt Clips voor Vrijheid de taal van jongeren. Gebruikmakend van de laagdrempelige Holy Animatietool op internet kunnen zij zich ongedwongen uitleven. Landelijk kregen 4000 jongeren een dagdeel les van twee kunstenaars, filmmakers of animatoren. Elke clip is een uniek authentiek bewegend kunstwerk. Alle clips zijn gemaakt met de Holy Animatietool en zijn via http://www.clipsvoorvrijheid.nl te bekijken.

WIE IS STICHTING HOLY?
Clips voor Vrijheid is een initiatief van Stichting Holy welke in 2002 door Merel Mirage is opgericht. De stichting heeft ten doel: het ontwikkelen en uitvoeren van creatieve vormen van communicatie. Sinds de oprichting werkte de stichting samen met meer dan 30 instituten variërend van ambassades, bibliotheken, kunst- en culturele instellingen, scholen, jongerencentra, filmhuizen en internationale uitwisselingsprogramma's.

Clips voor vrijheid 2009 wordt mede mogelijk gemaakt door: de Mondriaan Stichting, VSB fonds, Fonds 1818, Stichting voor Volkshogeschoolwerk, Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Filmfonds.



Ingezonden persbericht