Nederlandse Moslim Omroep

P E R S B E R I C H T

OBA Live op Radio 5

NIO/NMO

Dinsdag 5 mei 2009

19.00-21.00 uur
Talkshow met gasten, discussies en live muziek rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek) in Amsterdam. Presentatie: Sharida Mohamedjoesoef

---
Onze hoofdgast is Bart Brandsma, filosoof en schrijver van De hel, dat is de ander. In zijn nieuwe boek W!J-land stelt hij dat wij bevrijd moeten worden van onze eigen referentie­kaders. En dat we het conflict in de samenleving moeten leren accepteren.

In de rubriek Islamitische canon deze keer het boek Mandarijnen op zwavelzuur van W.F. Hermans. Ibrahim Wijbenga, voorzitter van het Islamitisch Begrafeniswezen, zal ons vertellen waarom juist dit boek thuishoort in de Islamitische canon.

In De Kwestie van de Week zal Raja Alouani aan de hand van Koranverzen en overleveringen uiteenzetten hoe de islam de vrouw heeft bevrijd.

Sinds 2000 mogen vrouwen in Egypte een eenzijdige scheiding aanvragen, de 'khul', wat betekent dat zij geen toestemming meer nodig hebben van hun echtgenoot om te kunnen scheiden. Nadia Sonneveld deed onderzoek naar de gevolgen van deze nieuwe wet.

Voormalig NAVO-ambassadeur en Balkan-historicus Nicolaas Biegman kwam vroeg in zijn loopbaan in aanraking met het fenomeen olieworstelen. Voor het fotoboek Oilwrestlers documenteerde deze voormalig diplomaat wedstrijden Turks olieworstelen in Macedonië. Een krachtmeting van eer en vlees.

In de Paneldiscussie staan homoseksualiteit en vrijheid centraal. Kunnen moslims homoseksualiteit ook los zien van de islam? Jongerenwerker Fatima Zohra Hajar-Herfst vindt dat bij de acceptatie van homoseksualiteit de islam wel moet worden meegenomen. Ervaringsdeskundige Annes Kalan,verstoten vanwege zijn geaardheid en Emir Belatoui, oprichter van Secret Garden, mengen zich in deze discussie.

Live muziek: deze keer verzorgt de Turkse Grup Kardelen de muziek tijdens de uitzending. Kardelen maakt traditionele soefi muziek, maar gaat graag de uitdaging tot crossovers aan.

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud: www.obalive.nl
---