Opsporingsbericht : agressie op 4 Joodse mannen in Antwerpen

05/05/2009 08:06 Federale Politie - Police Federale

De politie vraagt - op verzoek van de procureur des Konings van Antwerpen - om volgende oproep tot getuigen te verspreiden :

Op dinsdag 3 maart 2009 tussen 20.10 en 20.30u werden vier Joodse mensen, duidelijk herkenbaar aan de uiterlijke tekenen van hun geloofsovertuiging, slachtoffer van agressie. Het gaat om vier verschillende slachtoffers die op vier verschillende plaatsen belaagd werden door een tot nog toe onbekend gebleven verdachte.
(1) Een eerste feit deed zich voor omstreeks 20.10u in de Milisstraat. Een jongeman uit Antwerpen (°1985) wilde net op zijn fiets stappen toen de agressor op hem toegelopen kwam met een stok. Het slachtoffer werd hierbij gekwetst maar is kunnen ontkomen. Getuigen hebben de stok kunnen recupereren.
(2) Vervolgens deed zich een tweede feit voor in de Leeuwerikstraat, waar een 60-jarige man te voet liep in de richting van de Somersstraat. Halverwege de straat werd hij op de schouder getikt door een onbekende die een lange staaf vasthield waarmee hij het slachtoffer te lijf ging. Het slachtoffer heeft geprobeerd de slagen af te weren en werd hierbij licht gekwetst aan de rechterarm. Hij is gaan lopen om te ontkomen aan zijn agressor en heeft nog gezien hoe deze laatste wegging in de richting van de Somersstraat.
(3) Een derde feit deed zich aansluitend voor in de Somersstraat, waar een 28-jarige man met de fiets reed in de richting van de Provinciestraat. Ter hoogte van het kruispunt met de Leeuwerikstraat sprong een man, gewapend met een ijzeren staaf, op de rijbaan, duidelijk met de intentie de fietser te slaan. Het slachtoffer versnelde en is kunnen ontkomen, zonder dat hij geraakt werd.
(4) Enkele ogenblikken later wandelde een vierde slachtoffer de Somerstraat in, komende van de Van Immerseelstraat. Aan het kruispunt met de Leeuwerikstraat werd deze 62-jarige man aangevallen door een onbekende, gewapend met een ijzeren staaf. Het slachtoffer heeft de staaf kunnen afnemen, maar kon niet verhinderen dat hij een dubbele armbreuk opliep en minstens zes weken werkonbekwaam is.
Het parket en de politie zetten alle middelen in om deze verdachte te identificeren. Naast de geëigende onderzoeksmiddelen doen zij bij deze ook een oproep aan het publiek.
De verdachte die voor deze vier feiten in aanmerking komt wordt door de slachtoffers en getuigen beschreven als een jonge man van 18 à 22 jaar oud. Hij is mager en ongeveer 1m70 lang. Hij heeft kort donker haar en mogelijk een fijne snor. De man droeg een lichtblauwe fleece-vest en witte sportschoenen.
Allen zijn het erover eens dat hij een vreemde taal sprak, maar is nog geen duidelijkheid welke. Volgens één slachtoffer sprak hij Arabisch, anderen stellen dat hij Pools sprak.
Wie informatie heeft over de feiten, de plaatsen waar ze gepleegd werden, het signalement van de verdachte of andere nuttige informatie kan deze in alle discretie overmaken aan de politie via het gratis nummer 0800 91.119. Tips zijn ook welkom via opsporingen@politie.be
Deze oproep staat online op de website van de politie in de rubriek "te identificeren".

DGJ-DJO/OAR-TP

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel