Gemeente Harenkarspel

Raadsbesluit over spreekrecht

Raadsbesluit om lid 2 sub d van artikel 18 Spreekrecht burgers van het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad van de gemeente Harenkarspel 2008 en de daarbij behorende toelichting te schrappen.

De gemeenteraad heeft in de raadsvergadering van 24 maart 2009 besloten lid 2 sub d van artikel 18 Spreekrecht burgers van het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad van de gemeente Harenkarspel 2008 en de daarbij behorende toelichting te schrappen per 1 mei 2009. Vanaf de raadsvergadering van 30 juni a.s. kunnen de burgers dan weer inspreken over alle onderwerpen op de raadsagenda, met uitzondering van een besluit van het gemeentebestuur waartegen bezwaar of beroep op de rechter openstaat of heeft opengestaan; benoemingen, keuzen, voordrachten of aanbevelingen van personen en indien een klacht ex artikel 9:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan of kon worden ingediend.

In lid 2 sub d van artikel 18 Spreekrecht burgers van het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad van de gemeente Harenkarspel 2008 stond dat: " Het woord kan niet gevoerd worden: over onderwerpen waarover al in een commissievergadering het woord gevoerd kon worden ".
Mevrouw Van der Geest had in de publieke rondvraag van de raadsvergadering van 16 december 2008 medegedeeld overvallen te zijn door artikel 18 van de nieuwe verordening van de raad, overgenomen uit de VNGmodelverordening. Indien er in de commissie reeds is ingesproken, mag er niet meer in de raad ingesproken worden. Zij vond dat ondemocratisch.

In de praktijk blijkt dat diverse burgers er behoefte aan hebben in de raad in te spreken en nieuwe gezichtspunten te laten horen en bijvoorbeeld nog te willen reageren op gewijzigde raadsvoorstellen, die zijn aangebracht na behandeling in een raadscommissie.

Het raadsbesluit om lid 2 sub d van artikel 18 Spreekrecht burgers van het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad van de gemeente Harenkarspel 2008 en de daarbij behorende toelichting te schrappen per 1 mei 2009 en de daarop betrekking hebbende stukken ligt ter inzage in het gemeentehuis

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de griffier, de heer R.H. Mulder, 0226-396603 of ruud.mulder@harenkarspel.nl

Het wapen van de gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600