Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Belgie

voor de preventie van ongevallen in de uitzendsector

Lancering van de campagne voor de preventie van ongevallen in de uitzendsector

Vanaf 1 mei lanceert de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg een sensibiliseringscampagne over een zeer gerichte problematiek: arbeidsongevallen in de uitzendsector

Deze sector heeft immers een hoge prioriteit in de strijd tegen de arbeidsongevallen en beroepsziektes. Wat opvalt is dat het aantal arbeidsongevallen, hoewel in dalende lijn sinds 1999, nog altijd beduidend hoger ligt in de uitzendsector in vergelijking met andere sectoren. In 2007 vertegenwoordigde de interimsector ongeveer 5,5 % van de tewerkstelling in de privé-sector en gebeurde 10,4 % van het totaal aantal arbeidsongevallen in deze sector. Volgens controlegegevens uit het veld zouden interimwerknemers niet altijd dezelfde bescherming genieten als andere werknemers.

Om die reden zal in de sector een inspectiecampagne worden opgestart gedurende de maanden mei en juni 2009. De doelgroepen zijn vanzelfsprekend de uitzendagentschappen, maar ook de werkgevers.

Ter herinnering: deze campagne maakt deel uit van het nationaal strategisch plan 2008-2012, dat op zich een onderdeel is van de algemene Europese strategie 2007-2012. Dit plan beoogt de invoering van acties die ervoor moeten zorgen dat het aantal arbeidsongevallen met 25 % vermindert en het aantal beroepsziekten aanzienlijk afneemt.

Voor bijkomende informatie over deze campagne kan u terecht bij de regionale directies van het Toezicht op het welzijn op het werk.

Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg -