Productschap Diervoeder

05/05/2009

Concept van een vernieuwde GMP+ B3(2007)-standaard!

Bestemd voor: collecterende handel en handelaren in diervoeder

Onlangs is een concept van de vernieuwde GMP+ B3(2007)-standaard gepubliceerd op de PDV-website, zodat iedereen commentaar kan leveren. Eind dit jaar wordt de definitieve versie gepubliceerd. Deze nieuwsbrief is bedoeld om iedereen te attenderen op de mogelijkheid commentaar te leveren op dit concept.

Waarom wijzigingen in de GMP+ B3(2007)-standaard? Deze wijzigingen hebben alles te maken met de nieuwe GMP+ B2-standaard, waarvan momenteel ook een concept voor commentaar is gepubliceerd. Zie hiervoor deze link.

Het College van Deskundigen heeft in 2009 de wens geuit dat de nieuwe GMP+ B2-standaard en de GMP+ B3(2007)-standaard zoveel mogelijk identiek zijn. Deze gelijkwaardigheid moet gelden voor enerzijds de structuur, en anderzijds voor de voorwaarden voor het QM-systeem, voor de Basisvoorwaarden en de voorwaarden voor HACCP.

Wat is er gewijzigd?
In verband daarmee zijn de structuur en een aantal voorwaarden van de GMP+ B3(2007)-standaard aangepast (aan het concept van de nieuwe GMP+ B2-standaard). Deze aanpassingen komen vooral neer op het verplaatsen of schrappen van enkele voorwaarden. Verder zijn hier en daar ook enkele voorwaarden toegevoegd. In het concept zijn de wijzigingen duidelijk aangegeven door een grijze arcering en is er in de bijlage een kruistabel toegevoegd waarop de verplaatsingen inzichtelijk zijn gemaakt.

Tijdspad voor commentaar
U treft het concept van de vernieuwde GMP+ B3(2007)-standaard aan op een aparte plek op de PDV-website. Indien u opmerkingen hebt t.a.v. de voorgenomen wijzigingen, kunt u die kenbaar maken via het reactieformulier voor 1 augustus 2009. Deze zullen worden beoordeeld en zo mogelijk verwerkt in een definitief concept, dat eind dit jaar zal worden vastgesteld en gepubliceerd.

Communicatie
Het is de bedoeling om deze nieuwe versie van de GMP+ B3-2007-standaard tegelijk met de nieuwe GMP+ B2-standaard vast te stellen. Dit zal eind dit jaar gebeuren.

Nog voor de zomer van 2009 zullen bedrijven en ook Certificerende Instellingen uitgebreid geïnformeerd worden over wie welke standaard moet gaan toepassen, wie eventueel moet overstappen naar een andere standaard en binnen welke termijn dat moet gaan gebeuren.

Op dit moment is alleen nog de Engelse versie klaar om te publiceren. De Nederlandse versie van de GMP+ B3-2007-versie 2009 en Duitse versie zullen zo spoedig mogelijk volgen en op PDV-website gepubliceerd worden voor commentaar.