Gemeente Oisterwijk

koopt KVL terrein
28-04-2009
Gemeente Oisterwijk koopt KVL terrein

Provincie maakt aankoop mede mogelijk

De gemeente Oisterwijk heeft het KVL terrein in Oisterwijk aangekocht voor een bedrag van 18,4 miljoen euro. Deze aankoop is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Brabant. Met een deelname van 5 miljoen zet de provincie haar eerste steunmaatregel in, in de strijd tegen de recessie. Daarmee wordt de provincie mede-eigenaar van het KVL terrein.

Samenwerking
Op dinsdag 28 april hebben waarnemend burgemeester Hans Janssen en gedeputeerde Paul Rüpp hun handtekeningen gezet onder een samenwerkingsovereenkomst inzake het KVL-terrein. Door de financiële steun is de provincie risicodragend mede-eigenaar geworden van het KVL-terrein. Ook bij toekomstige aankopen in het gebied is de provincie daarin partner. Voor de gemeenteraad van Oisterwijk is de deelname van de provincie in dit project van groot belang geweest bij de besluitvorming.

Visie
Het gemeentebestuur van Oisterwijk wil het KVL-terrein in het centrum van Oisterwijk een nieuwe betekenis geven door het om te vormen tot een bijzonder leefmilieu. Wonen, werken en recreëren staan daarin centraal staan, terwijl heden en verleden elkaar ontmoeten. Rijksmonumenten op het terrein krijgen daarbij een nieuwe functie.

Het plan voor de ontwikkeling van het KVL moet in detail nog uitgewerkt worden. De verwachting is dat er naast 500 à 600 woningen, ook commerciële ruimten (ca. 8000 m2) en kleinschalige bedrijvigheid komen. Het plan is daarmee een essentieel onderdeel van de grote volkshuisvestelijke opgave in de gemeente Oisterwijk en van de uitwerking van de pilot bouwen binnen strakke contouren.

Achtergrond: Koninklijke Verenigde Leder
Vóór de komst van de grote fabrieken, telde Oisterwijk tientallen kleine leerlooiersbedrijfjes die op ambachtelijke wijze huiden tot leer verwerkten. In 1916 werd de N.V. Lederfabriek Oisterwijk opgericht, met de ondergang van de kleine ambachtelijke looierijen tot gevolg. In 1932 ontving de Lederfabriek het predicaat Koninklijk. Na enkele overnames en fusies kwam de fabriek bekend te staan onder de naam Koninklijke Verenigde Leder (KVL). Op het hoogtepunt werkten er zo'n 1200 mensen in de fabriek.

De Lind 44 | Postbus 10101 | 5060 GA OISTERWIJK Tel: 013 52 913 11 | Fax: 013 52 856 60 | Email: gemeente@oisterwijk.nl PrivacyProclaimer Colofon