Topeconoom Sweder van Wijnbergen in NVMagazine meer ruimte voor wonen

05/05/2009 11:45

NVM

PERSBERICHT

Aan : de financieel-economische redacties en vakpers

Van : de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en Vastgoeddeskundigen

Betreft : Topeconoom Sweder van Wijnbergen "Meer ruimte voor Wonen"

Datum : Nieuwegein, 5 mei 2009

Topeconoom Sweder van Wijnbergen in NVMagazine:

'Meer ruimte voor wonen'

Nieuwegein, 5 mei - Topeconoom Sweder van Wijnbergen vindt dat de Nederlandse huizenmarkt ziek is. Er wordt te weinig gebouwd, waardoor het aanbod gering is. Volgens Van Wijnbergen, voormalig secretaris-generaal op het ministerie van Economische Zaken, is dit met name te wijten aan het ministerie van VROM. "We wonen letterlijk op een kluitje. Ruim 70 procent van het areaal in Nederland is landbouw. Verder is 20 procent natuur, drie procent industrie en de rest woningbouw. Je kunt probleemloos het woningareaal verdubbelen, de hoeveelheid natuur verdubbelen en dan heb je niet eens de landbouwgrond gehalveerd."

Dit stelt prof. dr. Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam, in een interview met NVMagazine, dat deze week verschijnt.

Dat er niet meer wordt gebouwd, is volgens hem voor een belangrijk deel te wijten aan de landbouwlobby, die uitbreiding tegenhoudt. "Het is een combinatie van een onvoorstelbare machtige landbouwlobby die gaat gillen zodra er iemand met zijn vinger durft te wijzen naar hun grond, en van VROM dat een obsessie heeft met de compacte stad. Er is een markt gecreëerd waarin het aanbod zelfs op de langere termijn niet gevoelig is voor prijzen", aldus de hoogleraar.

De woningmarkt kent een aanbodselasticiteit van nul, volgens Van Wijnbergen. Hij noemt de hypotheekrenteaftrek een subsidie die bedoeld is voor de koper, maar die door het beperkte aanbod van woningen bij de verkoper terecht komt.

Niettemin zegt de hoogleraar geen slechter moment te weten dan nu als het gaat om geleidelijk aan afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. "Wij hebben een op de rand van faillissement verkerende bankensector. De banken hebben voor honderden miljarden aan hypotheken uitstaan met de huizen als onderpand. Als je nu iets aan de hypotheekrente doet, loop je kans dat de huizenprijzen fors dalen, en dan zijn de banken hun onderpand kwijt. Doe je het toch en komt er een extra 15 procent huizendaling overheen, dan kun je rekenen op een genationaliseerd bankensysteem. Dan krijg je zelfs Rabobank binnen."

In het interview zegt Van Wijnbergen niet te verwachten dat de huizenprijzen in Nederland fors onder druk komen te staan. Met name landen als de VS, Engeland en Spanje hebben spectaculaire prijsstijgingen laten zien. "Maar bij ons viel het erg mee. Nederland heeft een stevige prijzenstijging gezien rond de belastingplanning van de twintigste eeuw. Dat is gewoon de kapitalisering van het feit dat de huizenprijs uit de vermogensbelasting is gehaald. Maar verder hebben we geen spectaculaire prijsstijgingen gezien."





http://www.nvm.nl