Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Onderzoek toont aan: Humor belangrijker dan seks!

Amsterdam, 5 mei 2009
Men zou verwachten dat een goed seksleven hoog boven in het lijstje van primaire levensbehoefte zou staan, maar niets is minder waar. Uit het humoronderzoek dat jaarlijks wordt uitgevoerd door Comedy Central en Intomart GfK blijkt dat naast een goede gezondheid en familie/gezin, humor op een verrassende derde plaats staat voor ons Hollanders. Humor is ook belangrijker dan verschillende andere primaire levensbehoeften zoals lekker eten en drinken. Krediet crisis of niet, humor is zelfs belangrijker dan economische zekerheid en werk. Kortom, de kracht van humor is sleutel tot een gelukkiger leven.

Humor heeft zoals gezegd een belangrijke rol in ons leven en wordt als belangrijker beschouwd dan een goed seksleven en economische zekerheid. Humor helpt om te ontspannen en te relativeren en ook in de relatie met elkaar heeft humor een belangrijke rol. Hetzelfde gevoel voor humor versterkt onmiskenbaar de band tussen mensen en voor tweederde van de Nederlanders is het zelfs een belangrijk criterium bij de partnerkeuze. Humor helpt bovendien om contact te maken met de andere sekse en sommigen gebruiken het ook nadrukkelijk om hun minder sterke kanten te compenseren. Dat geldt wat sterker overigens voor jongeren (tot 24 jaar) dan voor mensen die de adolescentie achter zich hebben gelaten.

Hoe krijg je 10 Marokkanen in een busje?
Hoe denkt Nederland over grappen ten koste van anderen? Moppen over onze buurlanden zijn geheel geaccepteerd in Nederland. Ook grappen over blondjes, Amerikanen en zelfs bankiers zijn graag gebruikte onderwerpen. Maar zodra de draak wordt gestoken met in onze ogen kwetsbare minderheden dan hebben we niet zo maar de lachers op onze hand. Humor moet zorgen voor een gezellige sfeer en mag vooral niet ten koste gaan van anderen. Grappen over Turken, Marokkanen, Islam, Surinamers en homoseksuelen zijn niet direct onderwerpen waar we graag over lachen.

Najib Amhali leukste van Nederland
Nederlandse cabaretiers blijken ook steeds in bekendheid te groeien. Zo mag Najib Amhali zich de bekendste cabaretier van Nederland noemen. Najib wordt in zijn sterrenstatus van op de hielen gevolgd door Jochem Myjer en Hans Teeuwen, die ook verder in hun bekendheid zijn gestegen. Naast grappig zijn ze én bekend én zeer gewaardeerd. De meest populaire cabaretier is opnieuw Najib Amhali, direct gevolgd door Herman Finkers. Op de derde plaats komt Jochem Myjer en op de vierde plaats 'good old' André van Duin. Opvallend is bovendien dat veel oudere cabaretiers zich heel behoorlijk succesvol staande houden. De onlangs geridderde Brigitte Kaandorp, Youp van 't Hek, Bert Visser en ook een Paul de Leeuw zijn bijvoorbeeld is niet uit het humorlandschap weg te krijgen.

'Humor in Nederland'
Voor het derde achtereenvolgende jaar heeft Intomart GfK het Nederlandse Humoronderzoek uitgevoerd in samenwerking met Comedy Central. In de afgelopen jaren stonden vooral de hitlijsten van cabaretiers, cartoonisten en komische televisieprogramma's centraal. Dit jaar is de focus meer verschoven naar het belang en de rol van humor in Nederland en de onderwerpen die ons als Nederlanders meer of minder aanspreken. Op basis van het onderzoek kunnen we de Nederlandse humorsmaak opdelen in 4 zogenaamde humorsegmenten: Gezellige humor, Provocerende humor, Liberale humor en Sociale humor. Maar waar kunnen die 4 segmenten gemiddeld dan om lachen? Uit het onderzoek komt naar voren dat de gemiddelde Nederlander houdt van nette humor, geschikt voor alle leeftijden. Er wordt vooral niet op andermans tenen getrapt en men houdt niet van afzeiken. Maar wat je humortype ook is, we vinden met z'n allen dat humor een band schept. Humor houdt mensen bij elkaar.

Het jaarlijkse humoronderzoek 2009 is uitgevoerd onder ruim 900 Nederlanders in de leeftijd van 16 jaar en ouder. Er is zoveel mogelijk herwogen naar representatief totaal van deze doorsnede van Nederland. Het veldwerk is online uitgevoerd op het Intomart GfK Online Panel dat ruim 120.000 respondenten telt.

Wil je weten wat voor humortype jij bent? Doe de test op www.vanwatvoorhumorhoujij.nl

Kijk voor meer informatie op www.comedycentral.nl


- EINDE BERICHT -