Provincie Antwerpen


Provinciale infovergadering rondweg Baarle

dinsdag 5 mei - 20.30 uur - cultureel centrum Baarle-Hertog


----------
Het provinciebestuur organiseert een infovergadering over de rondweg Baarle. Deze omlegging van de N260 moet de dorpskern van Baarle in de toekomst ontlasten van de verkeersdruk. Voor de gedeelten op Belgisch grondgebied van deze rondweg maakt de provincie Antwerpen een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Rondweg Baarle op. De toelichting naar bewoners spitst zich toe op het Belgische openbaar onderzoek dat loopt tot en met 28 mei.

Huidige doortocht Singel
Door de grote verkeersdrukte kampt de dorpskom van Baarle met problemen rond leefbaarheid en doorstroming. Daarom werd besloten om een omlegging van de N260 rond Baarle te verwezenlijken om de dorpskern te ontlasten. Dit moet een duurzame oplossing voor de verkeersproblematiek creëren. Het doorgaand verkeer via het centrum wordt ontmoedigd en voor het lokale - en landbouwverkeer worden oplossingen op maat uitgewerkt. Gezien de impact die de rondweg zal hebben in 2 landen, is er getracht om de procedures zo veel mogelijk op elkaar af te stemmen. Voor de gedeelten op Nederlands grondgebied maakt de gemeente Baarle-Nassau een bestemmingsplan op. Voor de gedeelten op Belgisch grondgebied maakt de provincie Antwerpen het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Rondweg Baarle op. Dit plan voorziet in de wijziging van het gewestplan.

Openbaar onderzoek
Het ontwerp van het PRUP Rondweg Baarle is in te kijken op het Antwerpse provinciehuis, op het gemeentehuis van Baarle-Hertog of via de provinciale website www.provant.be/openbare_onderzoeken. Het openbaar onderzoek loopt van 30 maart tot en met 28 mei 2009. In deze periode heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren bij dit plan over te maken aan de provinciale commissie voor ruimtelijke ordening (PROCORO). Dit onafhankelijk orgaan dat bestaat uit deskundigen verwerkt de bezwaren en adviezen en brengt advies uit aan de provincieraad. De definitieve vaststelling in de provincieraad is voorzien voor september en de goedkeuring door de Vlaamse Regering voor december 2009.

Infovergadering Belgische procedure
Op dinsdag 5 mei organiseert het provinciebestuur een infovergadering om de inhoud en de procedure van het PRUP toe te lichten. Focus ligt op de kenmerken van de Belgische procedure en de wijze van indienen van een bezwaarschrift. Vertegenwoordigers van de provincie Antwerpen en van de gemeenten Baarle-Hertog en Baarle-Nassau zullen aanwezig zijn.

Praktische info

wanneer:

5 mei 2009 om 20.30 uur

waar:

Cultureel Centrum te Baarle-Hertog

voor wie:

Iedereen is welkom
Verantwoordelijke gedeputeerden:
Koen Helsen
Provinciaal gedeputeerde voor ruimtelijke ordening en ruimtelijke planning

Inga Verhaert
Provinciaal gedeputeerde voor mobiliteit

Algemene informatie:
PRUP: Miranda Coppens, dienst ruimtelijke planning, miranda.coppens@admin.provant.be, tel. 03 240 66 03 Mobiliteit: Marc Vanhee, dienst mobiliteit, marc.vanhee@admin.provant.be, tel. 03 240 66 08