Ministerie van Buitenlandse Zaken

`Vertel me wie ik ben': Timmermans verzorgt 5 mei lezing


05 mei 2009 | Op de dag dat Nederland haar zwaarbevochten vrijheid viert, hield Frans Timmermans, staatsscretaris voor Europese Zaken, de traditionele 5 mei lezing getiteld "Vertel me wie ik ben".

Volgens Timmermans is de Nederlandse samenleving zoekende naar een goede balans tussen individu en samenleving, de balans tussen 'ik' en 'wij' en tussen identiteit en vrijheid. "Door de vele 'ikken', wordt ons het zicht op 'wij' ontnomen," stelt Timmermans. "Kennis van onze geschiedenis kan ons helpen zaken in perspectief te plaatsen," vervolgt hij. "Wij moeten het besef herontdekken in een ononderbroken stroom te staan, deel uit te maken van de eindeloze keten die bestaat uit de schakels die iedere generatie er aan toevoegt, deel te zijn van een samenleving die steeds meer universele trekken vertoont."

Timmermans benadrukt in dit kader het belang van de verhalen van onze ouders en grootouders. Maar ook die van de ander, omdat "door te laten zien wat anders is, wij leren te zien wie we zelf zijn." Het zijn al deze levensverhalen die ons een beter begrip geven van onze eigen samenleving. En als dat besef groeit, zal ook ons gevoel van eigenheid en identiteit groeien.

De zoektocht in Europa en in Nederland in het bijzonder naar de balans tussen vrijheid en identiteit is eeuwenoud. Het begrip vrijheid is daarbij onlosmakelijk verbonden met ons land. Vroeger was het vooral de vrijheid om als groep door anderen met rust gelaten te worden. Nu wordt het algemeen vertaald als de vrijheid je leven naar eigen inzicht in te richten. Maar, "Wie vrijheid wil ontvangen, moet het eerst aan een ander gunnen". De ander kan ons daarbij laten zien wie wij zijn, maar alleen wijzelf dragen
de verantwoordelijkheid voor het goed benutten van onze vrijheid. "Bevrijding ligt in de balans tussen 'ik' en 'wij'. Weten wie een ander is, om te ontdekken wie je zelf bent, om zo te kunnen worden wie je wilt zijn."

Bevrijdingsfestivals
Na afloop van de lezing bezocht Timmermans het Bevrijdingsfestival in Zwolle samen met minister-president Balkenende. De Nationale Viering van de Bevrijding eindigt traditiegetrouw met het 5 mei concert op de Amstel, dat wordt bijgewoond door H.M. de Koningin. Staatssecretaris Timmermans zal hier ook bij aanwezig zijn. Voorafgaand aan het concert op de Amstel zal de NOS ook aandacht besteden aan de 5 mei lezing.

Speciale uitgave
Vanaf vandaag ligt de 5 mei lezing, gebundeld met de 4 mei voordracht van Wim de Bie, in de boekhandel.

Meer informatie


* Website Nationaal Comité 4 en 5 mei Externe link


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Vertel me wie ik ben - 5 mei lezing
Zie ook

* "Vertel me wie ik ben" - tekst 5 mei lezing
* "Tell me who I am" - 5 mei lezing (English) Externe link
* "Sag mir, wer ich bin" - 5 mei lezing (Deutsch) Externe link