Ingezonden persbericht


Bedrijven met hun hoofd in de wolk(en)

5 mei 2009 - 'Cloud computing' heeft de potentie om één van de grootste trends in IT te worden, mede vanwege het gemak van het hebben van een enkele aanbieder die een heel pakket aan IT oplossingen als een service aanbiedt via het internet. Desondanks zijn veel bedrijven huiverig over de beveiliging en de afscherming van data in de wolk. Ten onrechte, aldus netwerkbeveiligingsexpert Clavister.

Andreas Åsander, Vice President Product Management van Clavister, legt uit: "Het principe van cloud computing is heel eenvoudig. Aan de voorkant bevinden zich de computers van de klanten, met daarop de applicaties die toegang geven tot de wolk. Aan de achterkant zijn er de verschillende computers, servers en dataopslag-systemen die samen de wolk aan computerdiensten vormen."

"Omdat deze applicaties als service worden aangeboden, hoeven gebruikers niet per definitie het systeem volledig te doorgronden of er ervaring mee te hebben. Ze moeten er alleen op kunnen vertrouwen dat ze data de wolk in sturen en dat ze ook (de juiste) data terug krijgen."

Experts gaan er van uit dat 'cloud computing' over vijf jaar voet aan de grond heeft gekregen in elke sector waar computers worden gebruikt en zo de IT industrie volledig op zijn kop zet. Toch hebben veel bedrijven en organisaties grote twijfels over de afscherming en de beveiliging van hun data en ze zijn huiverig belangrijke bedrijfsinformatie uit handen te geven aan een andere organisatie. Ze aarzelen dan ook om te profiteren van de voordelen van 'cloud computing' omdat ze geloven dat ze dan de eigen data niet langer achter slot en grendel kunnen houden.

Natuurlijk zijn er specifieke beveiligingskwesties waar bedrijven rekening mee moeten houden als ze overwegen gebruik te maken van 'cloud computing'. Dat zijn onder andere het behoud van de controle over de beveiligingsstrategie van applicaties en diensten, het verzekeren van overeengekomen serviceniveaus van klanten en het handhaven van de wet- en regelgeving met betrekking tot databeveiliging.

Clavister adviseert bedrijven daarom om de volgende stappen te zetten om verzekerd te zijn van adequate bescherming in de wolk:
* Het is essentieel om de normale beveiligingsregels ook binnen de wolk te laten gelden en zorg dat het beheer erover goed is geregeld (registratie en rapportage)
* Controleer de voorzieningen met betrekking tot bedrijfscontinuïteit en noodvoorzieningen
* Controleer of het virtualisatieplatform van de cloud provider het toestaat data zonder belemmeringen te kunnen importeren en exporteren
* Het is belangrijk dat u advies krijgt van een onafhankelijke beveiligingsexpert om er zeker van te zijn dat niets aan het toeval wordt overgelaten Clavister heeft een gedetailleerde whitepaper ontwikkeld die verder in gaat op verschillende problemen en bezwaren die bedrijven hebben met betrekking tot cloud computing. Er wordt beschreven wat 'de wolk' precies inhoudt, de voordelen er van en hoe verzekerd kan worden dat de omgeving beveiligd is. De whitepaper kan worden gedownload van de Clavister website: www.clavister.com

Klik hier voor toegang tot dit persbericht (en, indien van toepassing, afbeeldingen in hoge resolutie) op PressReleaseFinder.

Ontvangt u persberichten liever alleen via de normale post, laat ons dat dan even weten.

Indien u dit persbericht redactionele aandacht geeft, wordt een bewijsexemplaar zeer op prijs gesteld. Wij brengen dit dan onder de aandacht van Clavister AB, onze klant. Adres: EMG, Peter Ibes, Postbus 290, NL-4600 AG Bergen op Zoom.

Andreas Åsander
Clavister AB
t +46 8 545 298 00
andreas.asander@clavister.com

Christophe Simonart
MMS-Secure SA
t +32 2 767 93 03
sales@mms-secure.eu

Peter Ibes
EMG
t +31 164 317 012
f +31 164 317 039
pibes@emg.nl