Politie IJsselland

POLITIE WAARSCHUWT VOOR DIEFSTAL BUITENBOORDMOTOREN

KOP VAN OVERIJSSEL, 05-05-2009

Seizoen diefstal buitenboordmotoren van start

Kop van Overijssel Het seizoen van diefstal buitenboordmotoren is helaas weer van start gegaan. Het mooie weer van de afgelopen periode maakt dat er weer veel bootjes mét buitenboordmotor klaar liggen voor de eerste boottochtjes. Helaas zijn er dieven die van deze gelegenheid misbruik maken.

Zo werd vorige maand in Genemuiden, vlabij de veerpont op het Zwarte Water, een buitenboordmotor gestolen en werd de boot vernield. Hiervan werd op 20 april aangifte gedaan. Ook in het werkgebied van Steenwijkerland zijn de eerste buitenboordmotoren al weer gestolen en zijn de eerste dieven ook al op heterdaad aangehouden.

De politie vermoedt dat er in de waterrijke gebieden van de politieregio IJsselland, inde gemeenten Steenwijkerland en Zwartewaterland waarschijnlijk al meerdere buitenboordmotoren zijn weggenomen, waarvan nog geen aangifte is gedaan.

De politie vraagt mensen, wanneer hun buitenboordmotor is gestolen, altijd aangifte te doen van diefstal. Ook vraagt de politie booteigenaren, maar ook de bewoners van de waterrijke gebieden, alert te zijn op verdachte situaties en die bij de politie te melden.

Een buitenboordmotor is vrij zwaar en onhandig te tillen en kan niet zomaar weggenomen worden. Voorgaande jaren bleek dat er bij deze diefstallen vaak gebruik gemaakt werd van een kruiwagen/ handkar. En dat valt wel op. Mocht u iets verdachts zien, neemt u dan contact op met de politie via 0900-8844.

Ook heeft de politie nog enkele tips om diefstal van een buitenboordmotor te voorkomen/ bemoeilijken: Sla de buitenboordmotor in de wintermaanden op een veilige plek op, laat hem niet achter op de boot. Zorg verder voor goede veiligheidssloten en/of kettingen op de buitenboordmotor. Dieven moeten dan in ieder geval flink meer moeite doen om een buitenboord motor te stelen en dat verhoogt weer de pakkans.

ENKELE TIPS

Doe ALTIJD aangifte / melding

* Van (poging) diefstal; * Vaak ook een eis van de verzekeringmaatschappij; * Van verdachte omstandigheden (gebruik bij politiesurveillance); wat mensen verdacht vinden is ook voor de politie van belang!

Preventieve maatregelen

* Leg de boot en buitenboordmotor goed vast met gecertificeerde veiligheidssloten/ kettingen (ANWB/ Watersprot speciaalzaken) ; * Leg de boot zoveel mogelijk onder sociaal toezicht van de omgeving; * Verwijder in de wintertijd de motoren/ boten; maak gebruik van winterbergingen met toezicht;

Actieve registratie

* Aanbrengen postcode en huisnummer; * Bij aantreffen weggeslopen nummers sowieso al verdacht en met etsproef terug te vinden;

Passieve registratie

* Leg merk, type en het serienummer van de buitenboordmotor vast; * Maak een fotootje (digitale camera) van de motor en eventuele kenmerken

Bij eventuele vermissing/ diefstal

* Kijk ook op Internet (terugzoeken onder aanbiedingen)