Groen!

5 jaar Vlaams Welzijnsbeleid: restauratie van het verleden

door Mieke Vogels (Vlaamse fractie), Elke Decruynaere (Groen!) op 5 mei 2009 in "Gezin, welzijn en zorg"

Mieke Vogels, Groen! voorzitster en lijsttrekker Antwerpen en Elke Decruynaere, derde op Oost-Vlaamse lijst hebben een bilan opgemaakt van de voorbije 5 jaar Vlaams welzijnsbeleid. De 3 belangrijkste vaststellingen die ze hebben gemaakt zijn: de Vlaamse wachtlijsten groeien aan, de zorgvernieuwing werd teruggeschroefd en de verzuiling van de zorg neemt opnieuw toe waardoor opnieuw zorgbehoevenden dreigen uit de boot te vallen. Tegenover het restauratiebeleid in de zorg plaatsen zij het welzijnsprogramma van Groen! met als belangrijkste aandachtspunten: meer waardering voor de mensen die zorg verlenen, ook niet-professionelen, zorgvernieuwing via persoonsgebonden financiering, niet-verzuilde zorg die lokaal georganiseerd wordt binnen sociale ecowijken en de integrale jeugdhulpverlening.

Mieke Vogels, Groen! voorzitster: "De CD&V beloofde de kiezer zoveel middelen vrij te maken dat de wachtlijsten zouden wegsmelten als sneeuw voor de zon. Vandaag zijn we 5 jaar en 3 CD&V- ministers verder en werd er geen eurocent meer vrijgemaakt. Na het Groen! beleid stonden 8901 personen met een handicap op de wachtlijst, na het CD&V- beleid 15.897 of bijna dubbel zo veel!" Niet alleen voor de personen met een handicap, maar ook in de bijzondere jeugdzorg, in de kinderopvang, in de rusthuizen werden de wachtlijsten alleen maar langer.

Groen! neemt het de CD&V kwalijk dat ze de zorgvernieuwing botweg hebben teruggeschroefd. "Tijdens de paarsgroene regering werd het proces van zorgvernieuwing gestart waarbij de persoon die zorg nodig heeft, centraal werd gesteld. Dankzij het persoonlijk assistentiebudget en de persoonsgebonden financiering zouden mensen hun eigen leven kunnen uitstippelen. Dankzij de integrale jeugdhulpverlening zou het aanbod voor opvang van jongeren beter op elkaar worden afgestemd. Door een visie te ontwikkelen over kinderopvang, zou Vlaanderen wel een antwoord kunnen bieden op de noden van de jonge gezinnen. Maar helaas, 5 jaar CD&V welzijnsbeleid hebben al deze oplossingen in de kiem gesmoord," stelt Elke Decruynaere, derde op de lijst Oost-Vlaanderen vast.

Groen! verzet zich ook tegen de verzuiling van het zorglandschap die opnieuw toeneemt en blijft inzetten op een regionale inplanting van de zorg. De wachtlijsten in de zorg en hulpverlening wegwerken zal bovendien nooit lukken als we alleen maar inzetten op meer plaatsen en op het uitbreiden van de huidige voorzieningen. De wachtlijsten zullen enkel verdwijnen als Vlaanderen opnieuw een samenleving wordt waar ruimte is voor niet-professionele zorg en onthaasting en waar wordt ingezet op insluiting, niet uitsluiting.

Het Vlaamse programma voor Welzijn kan dan ook niet los worden gezien van het globale Vlaamse programma. Zo wil Groen! Vlamingen ruimte en tijd geven om te investeren in elkaar, in hun relatie, in de opvoeding van hun kinderen en opvang van ouderen. Groen! wil minder stress door de viervijfde werkweek mogelijk te maken, de onthaaste schooldag in te voeren en door te investeren in sociale ecowijken zodat het zorgaanbod afgestemd kan worden op de noden van de zorgbehoevende.

Klik hier voor de analyse: 5 jaar Welzijnsbeleid: Restauratie van het verleden
Klik hier voor het Welzijnsprogramma van Groen!

Extra informatie
Ontdek hier het volledige programma van Groen! voor de Vlaamse verkiezingen

Contact: Mieke Vogels -
Deel Deel
Mieke Vogels

Voorzitter Groen!
Lijsttrekker - Vlaams Parlement - Antwerpen
Elke Decruynaere

3e plaats - Vlaams Parlement - Oost-Vlaanderen