Vlaamse Overheid

ouderkoepels

Ouderengagement wordt kernopdracht voor ouderkoepels

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

dinsdag 5 mei 2009
Vanaf 1 september 2010 zal het schoolreglement in elke school een engagementsverklaring bevatten. Zo komen een wederzijds engagement en duidelijke afspraken tot stand tussen ouders en de school van hun kind(eren) over het oudercontact, aanwezigheden, individuele begeleiding en een positief engagement t.o.v. het Nederlands. Minister van Onderwijs Vandenbroucke wil hiermee de band tussen ouders en school verstevigen. De ouderkoepels trekken voluit de kaart van het ouderengagement en zetten drie jaar lang acties op om ouders het belang van de engagementsverklaring duidelijk te maken. Bijzondere aandacht gaat naar de ouders die nu weinig betrokken zijn bij de school.

Minister Frank Vandenbroucke: "Ouders die interesse tonen voor wat er in de klas gebeurt, geven een positieve stimulans aan hun kinderen om zich in te zetten voor hun schoolwerk. De engagementsverklaring verduidelijkt wat ouders en scholen van elkaar kunnen verwachten. Ouders moeten een warm welkom op school krijgen, maar moeten bv. ook een minimale contactbereidheid tonen door aanwezig te zijn op het oudercontact of een positief engagement tegenover het Nederlands te hebben."

De ouderraden en -verenigingen zijn een belangrijke schakel om het ouderengagement op elke school waar te maken. Minister Vandenbroucke en de Koepel van Ouderverenigingen van het Officieel Gesubsidieerd Onderwijs (KOOGO), GO! Ouders en de Vlaamse Confederatie van ouders en ouderverenigingen (VCOV) sloten daarom vandaag een beheersovereenkomst af voor drie jaar (2009-2011). Naast hun basiswerking wordt het opzetten van acties rond ouderengagement hun kernopdracht. Ze zullen ouders informeren over het belang en het doel van het ouderengagement. De ouderkoepels zullen extra inspanningen doen naar ouders die nu weinig betrokken zijn bij de school.

In bijlage vindt u de visietekst van het Vlaams Ouderplatform.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Leen Muys, persmedewerker kabinet Vandenbroucke (Onderwijs) Tel: 02 552 68 50
Gsm: 0479 42 44 23
E-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be

Bijlagen:


* Bijlage - Visietekst Vlaams Ouderplatform (pdf, 155 kB)