Partij van de Arbeid

Vertel me wie ik ben

05-05-2009 02:48

Op Bevrijdingsdag hield staatssecretaris Frans Timmermans in Zwolle de traditionele 5 mei-lezing, met als titel vertel me wie ik ben. Hij wees er onder meer op dat verhalen ons maken tot wie wij zijn en dat het daarom zo belangrijk is naar elkaar te luisteren, naar mensen van andere generaties en naar mensen uit andere landen. Door te luisteren naar wie zij zijn, worden wij ons meer bewust wie wij zijn.

Volgens Timmermans is de Nederlandse samenleving zoekende naar een goede balans tussen individu en samenleving, de balans tussen 'ik' en 'wij' en tussen identiteit en vrijheid. Timmermans: Door de vele 'ikken', wordt ons het zicht op 'wij' ontnomen. Kennis van onze geschiedenis kan ons helpen zaken in perspectief te plaatsen, wij moeten het besef herontdekken in een ononderbroken stroom te staan, deel uit te maken van de eindeloze keten die bestaat uit de schakels die iedere generatie er aan toevoegt, deel te zijn van een samenleving die steeds meer universele trekken vertoont.

Timmermans benadrukte in dit kader het belang van de verhalen van onze ouders en grootouders. Maar ook die van de ander, omdat door te laten zien wat anders is, wij leren te zien wie we zelf zijn.' Het zijn al deze levensverhalen die ons een beter begrip geven van onze eigen samenleving. En als dat besef groeit, zal ook ons gevoel van eigenheid en identiteit groeien.

De zoektocht in Europa en in Nederland in het bijzonder naar de balans tussen vrijheid en identiteit is eeuwenoud. Het begrip vrijheid is daarbij onlosmakelijk verbonden met ons land. Vroeger was het vooral de vrijheid om als groep door anderen met rust gelaten te worden. Nu wordt het algemeen vertaald als de vrijheid je leven naar eigen inzicht in te richten. Maar, zegt Timermans, Wie vrijheid wil ontvangen, moet het eerst aan een ander gunnen.

(Bron: www.minbuza.nl)

De volledige lezing leest u hier >