Nederlandse Politiebond

TOR-DOSSIER DEFINITIEF GESLOTEN

Politieambtenaren die gebruikmaken van de Tijdelijke Ouderenregeling (TOR) om eerder met werken te stoppen komen vervolgens niet meer in aanmerking voor de fiscale arbeidskorting, aangezien hun TOR-inkomen gezien moet worden als loon uit vroegere arbeid. Dat is eind april bepaald door de hoogste rechter in belastingzaken, de Hoge Raad.

Deze uitspraak van de Hoge Raad maakt definitief een eind aan de jarenlange juridische strijd van de NPB en de ACP tegen het besluit van de Belastingdienst om vanaf 1 januari 2005 de groene in plaats van de witte tabel te hanteren bij het aanslaan van TOR-deelnemers. Alle gerechtelijke procedures die de bonden nog hadden lopen tegen dit besluit zijn door de uitspraak van de Hoge Raad zinloos geworden.

Tweesporenbeleid
Het oordeel van de Hoge Raad kwam voor de NPB niet als een verrassing. Niet voor niets hebben wij vanaf het begin voor een tweesporenbeleid gekozen en telkens niet alleen bezwaar aangetekend tegen het gebruik van de groene tabel, maar ook tegen het inhouden van WW-premie bij TOR-deelnemers. Als het eerste terecht gebeurde, dan gebeurde het tweede onterecht: wie loon uit vroegere arbeid ontvangt, hoeft daarover namelijk geen WW-premie te betalen.

WW-premie terugbetaald
Zoals bekend heeft de Belastingdienst in 2007 erkend dat de NPB wat betreft de inhouding van de WW-premie het juridische gelijk aan zijn kant had. Daartoe aangespoord door de minister van BZK hebben de korpsen vervolgens de sinds 1 januari 2005 ten onrechte ingehouden premiebedragen aan de rechtmatige eigenaars terugbetaald inclusief wettelijke rente.

Gepubliceerd op 05 mei 2009 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2009.