Witteveen en Bos

Sluitregime Maeslantkering

Witteveen+Bos en Twynstra Gudde hebben van Rijkswaterstaat Zuid-Holland de opdracht verworven om het sluitregime van de Maeslantkering te evalueren. Deze kering is in 1997 in gebruik genomen.
In het besluit over het gebruik van de Maeslantkering, dat in 1997 door de minister van Verkeer en Waterstaat is genomen, is vastgelegd dat de kering wordt gesloten bij een verwachte stormwaterstand van NAP
+3,0 meter in Rotterdam. Afgesproken is, dat het sluitpeil na de eerste stormsluiting wordt geëvalueerd. Deze vond plaats in de nacht van 8 op 9 november 2007.

De belangrijkste evaluatievraag is nu of er aanleiding is om het sluitpeil te heroverwegen. Met de kennis van nu worden de destijds uitgevoerde berekeningen van de schade door inundatie in buitendijks gebied en de schade door stremming van de haven opnieuw uitgevoerd. Het onderzoek leidt tot een advies aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat om al dan niet het sluitpeil te heroverwegen. Als hiertoe wordt besloten, zal een planstudie worden opgezet. Afhankelijk van de resultaten van dit vervolgonderzoek wordt eventueel besloten om een ander sluitpeil te gaan hanteren.