Rochdale


Ongevaarlijke legionellabacterie ontdekt in Zaandam en Amsterdam Noord

Woningstichting Rochdale heeft legionella bacteriën aangetroffen tijdens een controle van de waterleidingen in een woningcomplex aan de Lucien Gaudinstraat in Amsterdam Noord en een complex aan de Lucy Stonestraat in Zaandam. Een aantal weken geleden werd dezelfde bacterie al gevonden in een seniorencomplex in de Rotanstraat in Purmerend Weidevenne. Het is niet de bacterie die de veteranenziekte veroorzaakt, maar een variant die ongevaarlijk is voor de gezondheid.

Doorspoelen
De ongevaarlijke variant van de bacterie wordt de non-pneumophila bacterie genoemd. Om de besmetting op te lossen moet Rochdale de waterleidingen van alle woningen in deze complexen zorgvuldig doorspoelen. Daarom is een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om de bacterie onschadelijk te maken. Op maandag 18 mei worden de waterleidingen van alle woningen in het woningcomplex aan de Lucien Gaudinstraat zorgvuldig doorgespoeld (van 08.00 uur tot 17.00 uur 's middags). Op woensdag 20 mei worden deze werkzaamheden herhaald in het complex aan de Lucy Stonestraat. Tijdens deze werkzaamheden kan er geen water worden gebruikt om te drinken of te douchen. Mensen kunnen wel gebruik maken van het toilet. Het advies wordt gegeven om van tevoren een flinke voorraad water in te slaan om te drinken, handen te wassen etc.

Verneveld water
Een eventuele besmetting via de gevaarlijke variant van legionella kan alleen worden opgelopen door verneveld water dat verdampt. Deze verneveling vindt in woningen bijvoorbeeld plaats in de douche. Het drinken van water uit de kraan of het wassen van groenten of fruit is toegestaan. De legionellabacterie is alleen gevaarlijk als zij zich kan vermenigvuldigen. Dat gebeurt vooral in water met een temperatuur tussen 25 en 50°C. Boven de 60°C gaat de bacterie dood. Als het water niet doorstroomt, maar langdurig blijft stilstaan in 'dode' hoeken vermenigvuldigt de legionellabacterie zich. Sterke doorstroming van water kan aangroei van de bacterie juist voorkomen. De tijd tussen de besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen, de incubatietijd, varieert van twee tot mogelijk negentien dagen. Meer informatie over legionella kunt u ook vinden op de website van het ministerie van VROM www.vrom.nl.

Contact opnemen
Rochdale maakt van diverse middelen gebruik om ervoor te zorgen dat alle betroffen bewoners op 18 en 20 mei thuis zijn. Zij hebben onlangs een brief ontvangen met een bijgevoegde antwoordkaart, er zijn posters opgehangen in de hal van de gebouwen en de bewonerscommissies zijn geïnformeerd. Als op 11 mei bewoners nog niet hebben gereageerd, wordt er een persoonlijk bezoek gebracht.

Mensen met vragen kunnen op werkdagen contact opnemen met de heer Piet Vermeulen via 075 - 653 3222 (ma. di. en do. 9:00-17:00 uur / wo. en vrij. 9:00-13:30 uur).