Bont voor Dieren


Handel in zeehondenbont verboden in de EU!
Bont voor Dieren voerde lang campagne voor verbod

Straatsburg, Amsterdam, 5 mei 2009 - Er komt een Europees verbod op de handel in zeehondenbont! Het Europees Parlement heeft vanmiddag ingestemd met dit verbod. Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren heeft jarenlang campagne en lobby gevoerd voor een einde aan deze wrede handel. In maart lanceerde Bont voor Dieren - tijdens een wake bij de Canadese ambassade - nog een handtekeningenactie voor een Europees verbod.

Europarlementariërs hebben met een overweldigende meerderheid voor het verbod gestemd: 550 Europarlementariërs waren vóór en slechts 49 tegen een verbod. Het verbod treedt in 2010 in werking, nog voor het nieuwe commerciële jachtseizoen weer van start gaat.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: 'Dit verbod is een enorme overwinning voor dierenbeschermers over de hele wereld! Het toont dat wij een lange adem moeten hebben, maar dat echte vooruitgang mogelijk is. Het Europese handelsverbod zal de commerciële jacht een enorme klap toebrengen. In Canada zelf houdt men er rekening mee dat dit wel eens het einde van de jacht kan betekenen.'

Aanvankelijk bevatte het voorstel van de Europese Commissie nog een onaanvaardbare uitzondering voor producten die de zeehonden op een 'humane' wijze zouden zijn gedood. Bont voor Dieren heeft hier krachtig tegen geprotesteerd, omdat deze uitzonderingsregel de deur alsnog open zou zetten voor zeehondenbont. Het Europarlement heeft die mogelijkheid uiteindelijk geschrapt.

Bont voor Dieren heeft, samen met WSPA-NL, bijna 40.000 handtekeningen - zowel digitaal als op papier - opgehaald voor een Europees handelsverbod.


----------
NIET TER PUBLICATIE

Meer informatie:
Bont voor Dieren
Claudia Linssen, directeur
06 - 49 77 58 59
c.linssen@bontvoordieren.nl
www.bontvoordieren.nl