Ingezonden persbericht


Rotterdam, 5 mei 2009

Bevrijdingsfestivals 2009

Publiek laat kindsoldaten niet schieten
Rotterdamse burgemeester Aboutaleb doet spontaan mee

Bezoekers van de Bevrijdingsfestivals hebben ook dit jaar weer enthousiast mee gedaan aan de War Child-actie Laat kindsoldaten niet schieten. In Rotterdam deed Feyenoorder Roy Makaay de officiele aftrap van het voetbalspel, waarbij bezoekers symbolisch de oorlog uit een kind kunnen halen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb trapte, onder flinke publieke en mediabelangstelling, spontaan een balletje mee. Voormalig kindsoldaat Kon Kelei vertelde aan het publiek wat vrijheid voor hem betekent. "Met de vrijheid die ik nu heb, kan ik weer andere oorlogskinderen helpen hun toekomst opnieuw op te bouwen. Ik voel me elke dag dankbaar dat ik die kans krijg."

Als voormalig kindsoldaat kan Kon uit eigen ervaring vertellen hoe het is om als kind in een oorlog te worden ingezet. Het belang van vrijheid is voor hem groot: "Het woord zegt het al, vrijheid moet je verspreiden. Als je vrijheid bewaart, sluit je anderen daardoor op." Na het voetbalspel spraken Kon Kelei, profvoetballer Makaay en burgemeester Aboutaleb uitgebreider met elkaar. De Rotterdamse burgemeester benadrukte daarbij dat een kind op school hoort te zitten, en niet met wapens moet rondlopen.

Ook op het Bevrijdingsfestival in Groningen zetten diverse profvoetballers hun beste beentje voor. Samen met mensen uit het publiek schoten FC Groningen-spelers Danny Holla, Koen van de Laak, en Martijn Meerdink en hun BV Veendam-collega's Ewald Koster, Remco van der Veen en Serdar Öztuk meerdere keren raak.

War Child en 5 mei
Met de actie Laat kindsoldaten niet schieten wil War Child op sportieve wijze aandacht vragen voor de situatie van kindsoldaten wereldwijd. Nog altijd worden jaarlijks 250.000 kinderen ingezet in oorlogen. Kinderen die niet, zoals wij, in vrijheid kunnen leven. Met de actie wil War Child het belang laten zien van sport in de hulp aan kindsoldaten. Dankzij sportieve activiteiten, maar ook dans, muziek en theater, leren deze kinderen hun emoties te uiten en hun oorlogservaringen te verwerken. Ook helpt War Child hen te re-integreren in de gemeenschap door middel van voorlichting en educatie.

War Child is samen met Amnesty International, Vluchtelingenwerk Nederland en Cordaid Mensen in Nood partner van het Nationaal Comité voor 4 en 5 mei. De deelname op 5 mei is mede mogelijk door de inzet van vele vrijwilligers, hoofdsponsor T-Mobile en diverse andere sponsoren. Voor meer info: www.warchild.nl/5-mei-2009


---

Noot voor de redactie (