GAIA

#GAIA feed


___________________

Nieuwsbericht © GAIA

5 mei 2009

GAIA: "Formidabele overwinning op wreedheid, lot zeehondenjacht bezegeld"

EU verbiedt handel in zeehonden-producten - België cruciale voortrekker

De kogel is door de kerk: zeehondenproducten mogen niet meer verhandeld worden in de Europese Unie. "Dit verbod is een formidabele overwinning op de wreedheid," juicht GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch de stemming toe in het Europees Parlement, dat vandaag met een overweldigende meerderheid van 550 stemmen voor en slechts 49 stemmen tegen een wettelijk verbod op de invoer en de handel in de EU van de producten van de commerciële jacht op zeehonden heeft aangenomen. Hiermee keurt het Europees Parlement formeel het akkoord goed dat de Europese Commissie, de EU-Lidstaten en het Europees Parlement anderhalve week geleden bereikte. "Ons land heeft hier een cruciale voortrekkersrol gespeeld," onderstreept Michel Vandenbosch. "Zonder het Belgische handelsverbod dat de weg toonde, zouden we dit EU-verbod nooit bereikt hebben." Het verbod is bindend voor de 27 lidstaten van de Europese Unie. Michel Vandenbosch: "GAIA heeft zich samen met International Fund for Animal Welfare (IFAW) en Humane Society International (HSI) de naad uit het lijf gewerkt om dit huzarenstuk te bekomen." De Europese betoging die GAIA, IFAW en Eurogroup for Animals organiseerden in Brussel in juli vorig jaar en de tienduizenden mails, brieven, postkaarten uit ons land en de EU, lieten de Europese beleidsmakers niet onberoerd. De impact van dit EU-verbod op de handel in zeehondenproducten valt niet te onderschatten. Volgens Michel Vandenbosch is het lot van de commerciële zeehondenjacht bezegeld: "Dit verbod betekent het begin van het einde van de barbaarse afslachting van honderdduizenden zeehonden".

Doodsteek
Behalve in Canada worden ook in Groenland, Noorwegen en Namibië zeehonden afgeslacht voor commerciële doeleinden. Maar de Canadese zeehondenjacht is veruit de grootste. Begin maart verbood Rusland de jacht op tienduizenden zeehonden in eigen land. Met het EU-verbod komen we aan een totaal van dertig landen die hun markten voor zeehondenproducten hebben gesloten of zullen sluiten, waaronder zeven van Canada's tien grootste exportmarkten. De kans dat de markt in zeehondenproducten instort, is zeer reëel. Sinds België, gevolgd door Nederland, in 2007 de zeehondenproductenhandel verbood en de roep om een EU-verbod steeds luider werd, daalde de opbrengst jaar na jaar. Nooit eerder was een zeehondenhuid zo weinig waard als dit jaar: 9 euro of de helft minder in vergelijking met 2008 (in 2006 bracht een huid 100 dollar op). GAIA is ervan overtuigd dat de EU, enkele weken na het Russische verbod op de jacht op tienduizenden zeehonden in eigen land, de doodsteek toebrengt aan de grootschalige, commerciële zeehondenjacht. Michel Vandenbosch: "Het is nu nog slechts een kwestie van tijd, maar het lot van de zeehondenjacht voor grootschalige commerciële doeleinden is bezegeld," Dit jaar werd het quotum van 338 200 zeehonden in Canada lang niet bereikt: `slechts' 57 622 zeehonden werden afgeslacht of minder dan 1/5 (17 %) van het quotum. Heel wat zeehondenjagers vaarden dit jaar niet uit en verwezen als reden naar de historisch lage prijzen van de huiden en het feit dat er amper vraag was naar zeehondenproducten.

EU niet geplooid voor Canadese en Noorse druk "We zijn er ook in geslaagd het oncontroleerbare voorstel van de Europese commissie dat zeehondenproducten wilde toelaten uit landen die konden bewijzen de dieren zogezegd humaan te hebben gedood, te doen ombuigen naar een onvoorwaardelijk verbod", licht de GAIA-voorzitter toe. "En dat is, met dank ook aan de Belgische regering en Belgische EU-parlementsleden als Frieda Brepoels (rapporteur in de leefmilieucommissie van het Europees Parlement) en Marianne Thyssen, geen geringe prestatie, vooral als je beseft welke enorme druk vooral Canada en Noorwegen op de EU hebben uitgeoefend. Nog geen twee jaar geleden beschouwden de meeste waarnemers een Europees verbod nog als een volstrekt onhaalbare utopie."

België toonde de weg
GAIA beklemtoont dat het Belgische verbod op de handel in zeehondenproducten dat na een gezamenlijk campagne van GAIA en IFAW in 2007 unaniem goedgekeurd werd in het Parlement, de deur heeft geopend voor een Europees verbod en er model voor gestaan heeft. "Het doet goed te beseffen dat ik in 2004 op de ijsvlakten van Noord-Canada niet voor niets ooggetuige van die onmenselijke wreedheden ben geweest."

Verordening
De nieuwe wetgeving moet als Verordening voor de harmonisering van de regels voor het vermarkten van zeehondenproducten op 25 juni door de Raad van EU-ministers formeel goedgekeurd worden. Dan pas zal de Verordening van kracht kunnen worden. Meer bepaald wordt de invoer in de EU en de handel tussen de lidstaten van de EU van alle producten van de grootschalige, commerciële jacht op alle soorten zeehonden verboden.De producten van de traditionele jacht van Inuït en andere inheemse volkeren om in het eigen levensonderhoud te voorzien, vallen niet onder het verbod. Ook toegelaten, maar uitsluitend voor niet-commerciële en niet-winstgevende doeleinden, is de occasionele invoer van producten door reizigers voor persoonlijk gebruik en transacties van bijproducten van kleinschalige doding van zeehonden in het kader van populatiebeheer. Maar ook die producten mogen niet verkocht worden.

Tegen de commerciële zeehondenjacht
GAIA, IFAW, HSI, Fondation Brigitte Bardot en de Eurogroup for Animals klagen voornamelijk de commerciële jacht op zeehonden aan, die het grootste leed veroorzaakt onder de dieren. "Met dit verbod voldoet de EU aan de wil van de Europese burgers", aldus Michel Vandenbosch. "Ook in Canada staan meer en meer opiniemakers steeds kritischer tegenover de zeehondenjacht. Zij merken op dat de zeehondenjacht meer geld kost aan de belastingbetaler (door overheidssubsidies voor reseaerch, ijsbrekers, monitoring, ... en vergeefse lobbying) dan de jacht opbrengt.

40 jaar strijd tegen de zeehondenjacht: zes mijlpalen

1969: Foto's en beelden van de wrede Canadese zeehondenjacht gaan voor het eerst de wereld rond dankzij Brian Davies, mede-oprichter van Greenpeace, die het International Fund for Animal Welfare (IFAW) opricht tegen het afslachten van de zeehonden. Brigitte Bardot werpt zich in de strijd.

1983: De EU verbiedt de invoer van huiden van zeehonden jonger dan 21 dagen (de zogenaamde witjassen).

2004: De start van GAIA's campagne: GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch trekt samen met volksvertegenwoordigers Jean-Marie Dedecker en Magda De Meyer naar de Canadese ijsvlakten, waar ze ooggetuige zijn van de wrede zeehondenslachtingen. Nadien brengen ze verslag uit aan de bevoegde Belgische ministers. Later tijdens een parlementaire hoorzitting licht Michel Vandenbosch toe wat hij gezien heeft en pleiten hij en zijn collega's van IFAW voor een Belgisch verbod op de handel in zeehondenproducten.

2007: Verschillende acties later wordt België het eerste EU-land dat de handel in zeehondenproducten verbiedt. Het wetsvoorstel van de bevoegde ministers Marc Verwilghen, Rudy Demotte en Freya Vandenbossche wordt unaniem door het parlement aangenomen.

2008: Op maandag,1 juli betogen in Brussel meer dan 1000 dierenactivisten tegen de zeehondenjacht en voor een EU-verbod op de handel in zeehondenproducten. De manifestatie is georganiseerd door GAIA, IFAW en Eurogroup for Animals.

2009: Rusland verbiedt de zeehondenjacht in eigen land. De EU verbiedt de handel in zeehondenproducten.

> Meer over onze campagne tegen de zeehondenjacht