Gemeente Nijmegen
persbericht

Datum Nummer persbericht

5 mei 2009 090505N

Europees Parlement herdenkt Vrede van Nijmegen

Eurocommissaris Jan Figél en de Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf openden op 5 mei een expositie over de Vrede van Nijmegen in het Europees Parlement in Straatsburg. Het Europees Parlement herdenkt daarmee dat het 330 jaar geleden is dat in Nijmegen voor het eerst belangrijke stappen werden gezet in de Europese samenwerking.

Het Nijmeegse Europarlementslid Maria Martens maakte het mogelijk dat de tentoonstelling een tijdelijke plek krijgt in het Europees Parlement. Daar zijn tot half mei originele voorwerpen te zien, zoals de gobelins die destijds speciaal voor de Vrede van Nijmegen werden gemaakt. De expositie is samengesteld door Museum Het Valkhof.

Het is dit jaar precies 330 jaar geleden dat Nijmegen Europese hoofdstad was. De stad was enkele jaren het Europese centrum van belangwekkende politieke onderhandelingen en culturele uitwisseling. Deze periode is de Europese geschiedenis ingegaan als de Vrede van Nijmegen (1678-1679). De vredesverdragen maakten een einde aan de oorlog van Frankrijk tegen de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën (1672-1676), waarbij een groot aantal landen betrokken was geraakt. In de Waalstad sloten onder meer Spanje, Frankrijk, Zweden, de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het Heilige Roomse Rijk na lang onderhandelen vredesverdragen. In veel Europese landen heeft deze vrede een plaats gekregen in de geschiedenisboeken. In Nederland is het akkoord bij het grote publiek onbekend, terwijl een cruciaal moment in de Europese geschiedenis was.

Op initiatief van burgemeester Thom de Graaf herdenkt Nijmegen dit jaar de Vrede van Nijmegen voor het eerst uitgebreid met een symposium waarin het thema Europa centraal staat en een herdenkingsdag met ambassadeurs en bewindspersonen uit Europa en Den Haag. Begin 2010 opent Museum Het Valkhof bovendien een Vrede van Nijmegenzaal. De tentoonstelling in het Europees Parlement verhuist half mei naar het Nijmeegse stadhuis, de plek waar veel delegaties ruim drie eeuwen geleden onderhandelden en verdragen tekenden.

---