Hoogheemraadschap van Rijnland start jaarlijkse controle akkerbouw

Publicatiedatum : 6 mei 2009

Woensdag 20 mei start het hoogheemraadschap de reguliere controle op akkerbouwbedrijven op het naleven van de regels volgens het Lozingenbesluit open teelt en veehouderij. De nadruk bij deze controle ligt op lozingen vanuit gebouwen en vanaf het erf. Hierbij wordt gelet op het gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Ook het meten van de breedte van de teeltvrije zone is onderdeel van de controle.

De aanleiding voor de controles is de plicht van het waterschap om de bedrijven met regelmaat te controleren. Daarnaast heeft het hoogheemraadschap geconstateerd dat de afgelopen jaren het gebruik van kantdop en kantstrooier (1) langs watergangen afneemt. Terwijl dit wel een vereiste is in de lozingsvoorschriften.

De bezoeken aan agrarische bedrijven vinden de komende maanden plaats tijdens en na kantoortijden door 11 toezichthouders in het gehele beheergebied van Rijnland.

(1) Dit zijn tractoren met machines erachter die ervoor zorgen dat kunstmest en/of bestrijdingsmiddelen gericht en dus niet richting het water worden verspreid. Hierdoor minimaliseert een agrariër onnodige lozing in het water.